Ga naar hoofdinhoud

Chauffeurs willen sociale regelingen KNV-cao niet kwijt

Bij Van der Lee, Geodis, GCA en Den Hartogh werd woensdagochtend een prikactie gehouden door diverse vrachtwagenchauffeurs. Zeker 250 chauffeurs gaven gehoor aan de oproep van de FNV om allemaal tegelijk om 10:30 uur driekwartier pauze te nemen, om daarmee hun eisen voor een goede cao kracht bij te zetten. De chauffeur vallen onder de KNV-cao en willen hun sociale regelingen niet kwijt.

Sinds eind oktober 2016 onderhandelen vakbonden met werkgeversorganisatie TLN over de cao beroepsgoederenvervoer. In de sector bestaan twee cao’s: de KNV-cao (Koninklijk Nederlands Vervoer) en de grotere TLN-cao. De werkgevers willen de KNV-cao laten opgaan in de TLN-cao. Daarmee zouden de sociale regelingen uit de KNV-cao komen te vervallen. Het gaat dan om hogere lonen voor chauffeurs in opleiding, vrijstellingen voor nachtarbeid en overwerk voor werknemers van 50 jaar en ouder, overwerktoeslagen voor alle werknemers en extra ATV- dagen voor werknemers die 30 jaar werkzaam zijn geweest in de sector.

Egon Groen, cao-onderhandelaar FNV: “We gaan 14 februari verder onderhandelen met TLN, maar vandaag hebben de chauffeurs alvast een duidelijk signaal gegeven aan de werkgevers. Zij zullen het nooit accepteren dat de sociale regelingen in hun cao hen worden afgenomen.’ Bestuurder Meindert Gorter is vanaf het begin betrokken bij het organiseren en faciliteren van de KNV-chauffeurs. Gorter sluit nieuwe acties niet uit als werkgevers geen gehoor geven aan dit signaal.”

Onder de KNV-cao vallen circa 40 transportbedrijven en zo’n 8.000 werknemers. Onder de TLN-cao vallen in totaal 140.000 werknemers (chauffeurs en logistieke medewerkers).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer