Ga naar hoofdinhoud

City Hub groeit verder met crowdfunding

Een slim stadsmagazijn waar logistieke dienstverleners hun goederen afleveren, waarna elektrische voertuigen voor het gecombineerd transport richting binnenstad zorgen. Het concept van het Nederlandse City Hub is inmiddels zo succesvol dat de keten nu in hoog tempo zijn activiteiten uitbreidt. De nieuwste vestiging in Utrecht wordt met crowdfunding via Oneplanetcrowd gefinancierd.  “Zo kunnen ondernemingen én burgers zelf direct investeren in een duurzamere en soepelere stadslogistiek.”

Het is voor logistieke dienstverleners bijna niet meer te doen. Met nauwe straten en veel stilstaand verkeer is het afleveren van goederen in de Nederlandse binnenstad een crime. Afgezien van de irritatie die het bij de lokale bewoners oplevert, zorgt de verkeerscongestie ook voor een aanzienlijke milieubelasting. Als het aan City Hub ligt, behoort deze situatie in Utrecht vanaf dit najaar tot de verleden tijd. De bedenkers van de duurzame stadslogistiek openen dan hun derde vestiging op de Lage Weide.

City Hub startte in 2016 vanuit de ambitie om de Nederlandse binnensteden leefbaarder en beter bereikbaar te maken. CEO Gerard Gerritsen: “Door de groeiende stroom van halflege bestelbusjes en vrachtwagens zie je dat er steeds meer verkeer door de nauwe straten moet. We vangen al dat transport nu op in een hub aan de stadsrand. We bundelen daar alle goederen en brengen die met onze elektrische voertuigen naar het stadscentrum. Zo voorkomen we dat de binnenstad dichtslibt.”

Twee jaar terug startte City Hub met de eerste vestiging in Roermond. Vorig jaar kwam daar een franchisevestiging in Amsterdam bij. Gerritsen: “Onze eerste hub in Roermond was na negentien maanden al winstgevend. Ook bijzonder: we hebben inmiddels grote klanten als Nike, Blycolin en Centraal Boekhuis aan ons weten te binden. Dankzij onze slimme magazijnen en just-in-time-bevoorrading is hun winstgevendheid per vierkante meter toegenomen. Het aantal transportkilometers is tegelijkertijd enorm gedaald. Daarmee hebben we aangetoond dat een hogere efficiency en een hogere duurzaamheid heel goed hand in hand gaan.”

https://youtu.be/q_WvFzF_il8

De derde vestiging is bijna een feit. Gerritsen: “We zijn bijzonder tevreden met onze locatie op industrieterrein Lage Weide. Voor de jongens van het grote transport zitten we op slechts vijf minuten rijden van de A2. Het elektrisch vervoer richting binnenstad neemt ook niet meer dan vijf minuten in beslag. Groot voordeel: we kunnen hier aanleggen met schepen. Zo kunnen we Utrecht ook vanaf het water bevoorraden – uiteraard geheel emissievrij.”

Voor de financiering van de Utrechtse vestiging kiest City Hub bewust voor publieke crowdfunding: “We merken dat burgers graag willen bijdragen aan een verduurzaming van hun leefomgeving. Tegelijkertijd nemen bedrijven graag hun verantwoordelijkheid in het kader van het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarom kan de ‘crowd’ nu direct participeren via Oneplanetcrowd – een platform met enkel en alleen groene fundingsinitiatieven.” De investmentsheet is te vinden op www.oneplanetcrowd.nl. De inschrijving sluit op 4 oktober 2018 of eerder, wanneer het maximale bedrag is opgehaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer