De eerste poging van Stichting MKB-Claim om voor vervoerders via gerechtelijke weg een schadevergoeding voor het truckkartel af te dwingen is mislukt. De rechtbank in Amsterdam wees het verzoek tot een zogeheten preprocessuele comparitie af.
MKB-Claim is naar eigen zeggen namens 3000 bedrijven bezig om een schadevergoeding los te peuteren voor de verboden prijsafspraken waarvoor de truckfabrikanten DAF, Daimler, Iveco, MAN, Renault, Scania en Volvo al veroordeeld zijn. In het rechtbankverslag worden als gedaagden overigens ook moederbedrijven, importeurs en ook Fiat Chrysler genoemd.
MKB-Claim wilde bij de rechtbank een preprocessuele comparitie afdwingen. Daarmee zouden de truckfabrikanten met MKB-Claim aan tafel moeten om te kijken of het tot een schikking zou kunnen komen. Dat overleg komt er niet en de rechtbank verwoordt haar oordeel als volgt: “De rechtbank is van oordeel dat een preprocessuele comparitie slechts dan moet worden bevolen als er enig zicht op is dat die bijeenkomst van partijen zinvol zal (kunnen) zijn. DAF c.s. hebben een deugdelijke verklaring gegeven voor het feit dat zij (in dit stadium) niet bereid en in staat zijn om met de Stichting (en haar achterban) over een schikking te onderhandelen. In dat geval is het houden van een preprocessuele comparitie met als doel het faciliteren van de totstandkoming van een collectieve schikking, niet zinvol.”
De truckfabrikanten wezen er in de zitting overigens op dat zij in andere landen in meer dan 90 procedures aangaande het truckkartel verwikkeld zijn. Een finale regeling met MKB-Claim en haar achterban lijkt volgens de truckfabrikanten onwaarschijnlijk als er elders nog zo veel procedures lopen.
Dat MKB-Claim nu het onderspit delft heeft het ook aan zichzelf te wijten. De truckfabrikanten voerden al aan dat de Stichting in haar verzoekschrift te weinig informatie heeft gevoegd over wat er precies in de regiezitting besproken zou moeten worden. De rechtbank gaf de truckfabrikanten daarin volledig gelijk. MKB-Claim wilde ook nog eens de belanghebbenden, de vervoerders dus namens wie zij handelt, op laten draaien voor de proceskosten. Ook dat wees de rechter af.
MKB-Claim heeft in reactie op de uitspraak laten weten verder te gaan met de zaak. “We zullen voor de belanghebbenden een compensatie afdwingen met een verdere schadevergoedingsprocedure. De fabrikanten hebben al aansprakelijkheid erkend dus de kans van slagen hierop is groot”, aldus de Stichting op haar website.
natuurlijk Stichting !
vooral niet toegeven !
ik vind t n goede zaak als er geen claim toegewezen word
destijds zat je met n verkoper te praten , je onderhandelde over de prijs en als de koop doorging was je blij met de auto en wat ie op dat moment kost
( zie alle trotse foto’s met de overhandigingen vd sleutels , allemaal blije gezichten )
Nu niet 20 jaar na dato gaan liggen janken om wat terug te krijgen , zielig
dat geld moet ergens vandaan komen OFWEL ik betaal zometeen op n nieuwe auto dat wat een jankerd van nu claimt ! !
dat is pas onterecht ! !
daar hebben de huilebalkjes en de diverse ( 20%voor de advocaat ? )stichtingen nog niet over nagedacht / geen belang bij ?
Misschien een nobele taak, lees plicht, voor de overheid om het boete geld ook aan de getroffen ondernemers uit te keren.