fbpx Ga naar hoofdinhoud

CNV: ‘Pak grensoverschrijdende fraude aan’

Donderdag spreekt minister Koolmees met zijn Europese collega’s in de Raad Sociale Zaken over de oprichting van een Europese‘Arbeidsautoriteit’ (EA) . Het CNV roept de minister op om ervoor te zorgen dat deze nieuwe autoriteit ook de mogelijkheid krijgt om grensoverschrijdende fraude met bijvoorbeeld loonafdracht of de betaling van sociale premies aan te pakken.

Het CNV wil dat de EA niet overal en nergens over gaat. Het voorstel van de Europese Commissie bevat nu nog een enorm scala aan taken die de EA gaat uitvoeren. CNV-voorzitter Maurice Limmen: “Richt je op het aanpakken van malafide bedrijven die bijvoorbeeld hun werknemers onderbetalen en zorg dat je dat nu echt op Europees niveau gaat regelen. Hier kan Europa bij uitstek meerwaarde bieden omdat nationale inspecties letterlijk tegen grenzen aanlopen wanneer ze een malafide bedrijf willen aanpakken die over de grens doodleuk doorgaat met het ontduiken van afdracht sociale premies.”

Nu nog kan een nationale handhaver weliswaar een boete opleggen maar die kan in een ander land in een brievenbus vallen van een gebouw waar niemand is: een zogenoemde ‘postbusonderneming’. “Zorg daarom dat nationale inspecties meer kunnen en mogen om bedrijven aan te pakken, ook over de grenzen heen”, aldus Limmen. “Ook kan het niet zo zijn dat de inspectie van een ander land kan weigeren mee te werken. Handhaven lukt alleen als iedereen meedoet. Betere samenwerking met nationale sociale partners is ook nodig. Zij signaleren vaak als eerste misstanden op de werkplek.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer