CNV wil ‘Commissie bij Doorstart’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

CNV wil ‘Commissie bij Doorstart’

“Een doorstart na een faillissement hoort een transparant proces te zijn waarin alle belangen zijn meegewogen. Dat is op dit moment niet zo. Bij een doorstart is vaak onduidelijk hoe met de belangen van werknemers, verhuurders en handelscrediteuren rekening wordt gehouden. Dat moet anders.”  Dat schrijft CNV-voorzitter Maurice Limmen in een blog op de website van CNV.

Rechtbank faillissementDe blog reproduceren wij hieronder integraal:

‘Komt er een doorstart: ja of nee? Die vraag houdt bij een dreigend faillissement veel mensen bezig. In de media wordt daarover – bijvoorbeeld bij de ondergang van warenhuisketen V&D – druk gespeculeerd.

Maar dit proces vindt te vaak achter gesloten deuren plaats. Er is bij een doorstart geen openbare verkoop en soms is de doorstartende ondernemer dezelfde als de oorspronkelijke ondernemer. De doorstart draagt daarmee niet bij aan het vertrouwen dat hier de beste deal is bereikt. Na een doorstart zijn het vooral – maar niet alleen – werknemers die aan het kortste eind trekken en vaak voelen partijen zich achteraf bedrogen.

De introductie van een zogenoemde Commissie bij Doorstart kan dat veranderen. Met deze commissie kan een onderneming na een faillissement op een snelle manier verder in een doorstart waarbij de belangen van alle partijen wel in beeld blijven. De commissie kan bestaan uit experts van de sociale partners, onafhankelijke juristen en accountants met een bijzondere kennis van waarderingen. Zij geven advies over het plan van doorstart vanuit verschillende achtergronden.

De voordelen? Allereerst kan de rechter-commissaris met het advies van de Commissie bij Doorstart op zak een beter oordeel geven over een doorstart. Op dit moment moet de rechter-commissaris volledig af gaan op het oordeel van een curator. Met een commissie kan de rechter-commissaris ook rekening houden met de belangen van werknemers, verhuurders en handelscrediteuren. De commissie waarborgt zo dat de belangen van deze partijen meewegen in de doorstart.

Een tweede voordeel is dat een Commissie bij Doorstart bijdraagt aan een gelijk speelveld. De commissie kijkt of er geen misbruik wordt gemaakt van de doorstart, bijvoorbeeld om op een goedkope manier personeel te kunnen ontslaan. Ook toetst de commissie of er niet een andere overnamepartij met een beter bod is. De commissie zorgt er zo voor dat een doorstart eerlijk is ten opzichte van concurrerende ondernemingen.

Een Commissie bij Doorstart moet de snelheid van een doorstart niet remmen. Daarom moet er binnen 48 uur na aanlevering van de documentatie een advies zijn. De kosten voor de commissie zijn net als de andere kosten bij een doorstart voor rekening van de overnemende partij. De commissie streeft daarbij naar een eensluidend advies over de gekozen doorstart, maar er is ook ruimte om een alternatief – bijvoorbeeld een andere overnamepartij – naar voren te schuiven.

Een Commissie bij Doorstart kan in de toekomst bijdragen aan een oplossing waarin ondanks de hectiek alle belangen worden meegewogen. Bovendien zorgt de commissie voor helderheid achteraf. Want of de doorstart er uiteindelijk komt of niet: helderheid heeft bij iedere uitkomst de voorkeur. ‘

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer