Convenant milieuzones opnieuw verlengd • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Convenant milieuzones opnieuw verlengd

Het landelijke convenant milieuzonering voor vrachtauto’s in Nederlandse binnensteden wordt met één jaar verlengd. De toegangseisen blijven ongewijzigd. Dat meldt TLN.

Milieuzone Utrecht 2De lopende ontheffingen voor Bijzondere voertuigen worden met een jaar verlengd. Dit is het gevolg van afspraken die eerder dit najaar zijn gemaakt tussen Transport en Logistiek Nederland (TLN) en de andere convenantspartners. Het convenant is oorspronkelijk in 2006 getekend tussen TLN, EVO, de landelijke overheid en een aantal gemeenten. Het bevatte de spelregels voor het instellen van een milieuzone door gemeenten, voor uniforme toegangseisen en voor diverse compenserende maatregelen. Het convenant was inmiddels al twee keer verlengd.

Een aantal gemeenten kampt nog steeds met overschrijdingen van de wettelijke normen voor luchtkwaliteit, vooral voor de concentratie van NOx. In enkele andere gemeenten wordt inmiddels wel aan de normen voldaan. Transport en Logistiek Nederland (TLN) heeft zich dan ook ingezet om de milieuzones in die steden op te heffen. Hier is helaas geen overeenstemming in gekomen. Omdat de toegangseisen en het ontheffingenregime verder niet wijzigen, kon TLN instemmen met een verlenging van één jaar. In dat jaar wordt er met de convenantspartners gekeken welke afspraken over de toegang tot binnensteden er op de langere termijn worden gemaakt.

De milieuzones blijven voorlopig in 13 Nederlandse steden bestaan. De minimale toegangseis blijft Euro 4. Voor een beperkt aantal ‘Bijzondere voertuigen’ blijft de eis van een maximale voertuigleeftijd van 13 jaar ook van kracht. De Rijksdienst voor Ondernemingen (RVO) heeft de landelijk afgegeven ontheffing inmiddels aan de nieuwe situatie aangepast. Op de site www.milieuzones.nl kunnen vervoerders controleren of het voertuig wel of niet de milieuzone in mag.

Bron: TLN

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer