Crisis logistiek remt bouwsector • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Crisis logistiek remt bouwsector

Door de crisis bestelt de transport- en logistieke sector de komende jaren 50 procent minder bouwopdrachten. De economische dip remt sterk de vraag naar nieuwe opslagvoorzieningen. Dat meldt Cobouw.

distributiecentrum in aanbouwDe investeringen in opslagruimten – van ultramoderne logistieke centra tot eenvoudige loodsen – bereikten in Nederland vorig jaar hun top met een bedrag van 899 miljoen euro. Dit jaar zullen volgens het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid de bestedingen afnemen tot 885 miljoen euro. De daling is gering vanwege de vele projecten die nog in de pijplijn zaten.

In 2010 echter slaat de crisis toe. In dat jaar bouwt de transportsector nog maar voor 542 miljoen euro. Het investeringsbedrag zakt in 2011 verder naar 487 miljoen euro. Uit cijfers van economenkoepel Euroconstruct blijkt dat de West-Europese transportsector in de periode 2005 – 2008 jaarlijks vrij stabiel zo’n 21 miljard euro aan nieuwe opslagruimten uitgaf. De toplanden waren vorig jaar Duitsland (6 miljard), Spanje (5,8 miljard) en Groot-Brittannië (2,6 miljard euro). De geldstroom naar de nieuwe pakhuizen in West-Europa neemt dit jaar met 3,2 miljard euro af. De daling zet in ieder geval door tot 2011. In dat jaar valt voor 5,1 miljard euro minder te bouwen dan op het hoogtepunt in 2008. De Nederlandse transportsector zette vorig jaar een omzet neer van 67 miljard euro. De grootste inbreng in die prestatie hebben het wegvervoer (29 procent) en de luchtvaart (15 procent).

Bron: Cobouw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer