Cyber security cruciaal in logistiek • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Cyber security cruciaal in logistiek

“Er wordt online steeds meer informatie gedeeld met ketenpartners, dus stijgt ook in de logistiek het risico op cybercriminaliteit”, zegt Wilma van Dijk, directeur van het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) en plaatsvervangend Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Begin juni ging ze op het EVO SCM-congres in op de digitale bedreigingen voor logistieke bedrijven.

“Er zijn in ons land bijna net zoveel slachtoffers van een hack als van een fietsendiefstal”, vertelt Van Dijk. “Maar het aantal fietsendiefstallen daalt geleidelijk, terwijl cybercriminaliteit toeneemt.” Dit heeft te maken met de snelle digitalisering en het feit dat Nederland voorop loopt in het gebruik van internet. Van Dijk: “We zijn de nummer één van de wereld in online bankieren, tweede met meer dan één computer per huishouden en we waren ooit het derde land dat aangesloten werd op het internet.”

CyberSecurity-FotoWilmaVanDijkEen andere reden voor de toenemende cybercriminaliteit is wat Van Dijk het gebrek aan ICT-duurzaamheid noemt. “We kopen steeds meer apparaten die verbonden zijn met internet, maar de bijbehorende software krijgt niet standaard een update. Dat is alsof je een auto koopt, maar er nooit mee naar de garage gaat.” Het NCSC maakt zich sterk voor duurzame software en een keurmerk voor softwarebeveiliging. “Dit moet op Europees niveau geregeld worden”, zegt Van Dijk. “Dat kun je als land niet alleen.”

Marktplaats voor hackers
Cybercriminelen gebruiken internet daarnaast als Marktplaats voor hackers. “Het is geen probleem om mensen te vinden die het dataverkeer voor je verleggen”, aldus Van Dijk. In de logistiek proberen cybercriminelen te achterhalen waar kostbare lading zich bevindt en hoe deze is beveiligd. Als voorbeeld noemt ze een zaak waarbij Europol betrokken was en waarbij bedrijven in de Antwerpse haven het slachtoffer waren van hacking. Van Dijk: “Criminele bendes braken in op de ICT-systemen om te zien waar en wanneer containerschepen gingen laden en lossen en te ontdekken hoe de containers beveiligd waren.”

Zaak voor management
Om cybercriminaliteit tegen te gaan is het volgens haar van belang dat ICT en de beveiliging daarvan op de agenda komt bij het management. “Lang is gedacht dat de beveiliging van de ICT-systemen de verantwoordelijkheid was van de ICT-ers. Maar de afhankelijkheid van ICT is zo groot dat je dit op managementniveau moet regelen”, stelt Van Dijk. “Want ICT is de business tegenwoordig.”

Zij raadt bedrijven aan in kaart te brengen hoe ICT het voortbestaan van de bedrijfsactiviteiten raakt en op basis daarvan te investeren in de beveiliging. Producten van het NCSC kunnen daarbij behulpzaam zijn. Naast haar hoofdtaak, het bewaken van de vitale ICT-infrastructuur van ons land, geeft het NCSC advies op het gebied van cybersecurity, onder meer via brochures. “Er is bijvoorbeeld een guide voor boardroom members die beschrijft wat de opties zijn als het gaat om cybersecurity”, vertelt Van Dijk.

Daarnaast is de campagne ‘Alert online’ die consumenten sinds 2012 bewust maakt van online veiligheid onlangs uitgebreid met informatie voor ondernemers. Van Dijk: “Op de website van ‘Alert online’ vinden ondernemers advies over digitaal verantwoord ondernemen.”

In de logistiek is digitaal verantwoord ondernemen volgens haar niet alleen een zaak voor het eigen bedrijf, maar voor alle ketenpartners waarmee informatie uitgewisseld wordt. “Je moet samen met je ketenpartners de beveiliging van de computersystemen op orde hebben. Want als één schakel dit niet goed geregeld heeft, is het alsof je 3 sloten op de voordeur hebt, maar de achterdeur op een kier laat staan.”

 

 

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer