Ga naar hoofdinhoud

De Groot implementeert CarCube en Tachotime Manager in drie dagen

De Groot Global Logistics heeft zijn volledige wagenpark uitgerust met CarCube, de boordcomputer van Trimble Transport & Logistics. De specialist in koeltransport heeft tegelijkertijd Tachotime Manager geïnstalleerd, Trimbles oplossing voor het archiveren van tachograafgegevens. De overstap is opvallend snel verlopen: binnen drie dagen beschikten alle 28 vrachtauto’s over de nieuwe, moderne boordcomputer.

De Groot Global Logistics is onderdeel van De Groot Fresh Group, een handelsbedrijf dat groente en fruit levert aan een aantal van Europa’s grootste retailers. De logistiek dienstverlener verzorgt niet alleen het transport van het moederbedrijf, maar rijdt ook voor externe bedrijven. Elke dag verzorgen de 28 eigen vrachtauto’s meerdere ritten in een gebied met een straal van 300 kilometer rondom de standplaats Hedel in Nederland. “Wij leveren ook aan retailers verderop in Europa, maar die ritten besteden we uit aan betrouwbare partners”, vertelt wagenparkbeheerder Rob Vissers.

De Groot Global Logistics maakte al gebruik van boordcomputers om de chauffeurs op afstand te begeleiden en hun prestaties te monitoren. De huidige hardware had echter het einde van zijn levensduur bereikt, wat leidde tot een toenemende storingsgevoeligheid. De zoektocht naar vervangende hardware leidde naar Trimble. “De CarCube bood de beste prijs/kwaliteitverhouding. Bijkomend voordeel is dat deze boordcomputer al is voorbereid op ons verloningssysteem Transportview en ons nieuwe transport management systeem (TMS). Dat maakt de integratie gemakkelijker”, vertelt Vissers.

Met de CarCube beschikt De Groot Global Logistics over een moderne boordcomputer die opvalt door de gebruiksvriendelijkheid. Met de nieuwe hardware en de bijbehorende telematicasoftware krijgt het bedrijf bovendien de beschikking over nieuwe functionaliteiten. “Anders dan met de vorige boordcomputer kunnen we nu precies zien hoe lang een chauffeur nog mag rijden en wanneer hij moet rusten. Daarnaast is de GPS-functie nauwkeuriger en verloopt de berichtenuitwisseling met chauffeurs sneller dan voorheen.”

Wat meespeelde in de keuze voor Trimble, is het uitgebreide portfolio met transportoplossingen van deze telematicaspecialist. Een voorbeeld daarvan is Tachotime Manager: via de boordcomputer worden de tachodata automatisch en op afstand uitgelezen. De gegevens worden geordend en gearchiveerd in Tachotime Manager, zodat ze op elk moment in een wettelijk erkend kader ter beschikking zijn voor mogelijke inspectie.

“We hoeven alleen nog maar eens per week te checken of de gegevens van alle vrachtauto’s en chauffeurs zijn binnengekomen. Omdat deze gegevens bovendien sneller beschikbaar zijn en eenvoudiger geanalyseerd kunnen worden, zijn we beter in staat om de rij- en rusttijdenwetgeving op te volgen”, verklaart Vissers.

Een andere aansprekende oplossing is de FleetXPS app, de charterapp van Trimble. “Met deze app kunnen we voortaan ook de ritten monitoren die zijn uitbesteed aan partners. FleetXPS biedt ons hetzelfde inzicht in de voertuigen van onze partners en charters als de CarCube geeft in onze eigen voertuigen”, vertelt Vissers.

Binnen drie dagen is het volledige wagenpark voorzien van de nieuwe boordcomputer. Dankzij een goede planning en voorbereiding van zowel Trimble als De Groot Global Logistics is de implementatie zonder enkel probleem verlopen. “De installatie van nieuwe telematica kan gepaard gaan met verlies van data. Nu is de kans daarop beperkt gebleven tot slechts drie dagen”, noemt Vissers als reden voor de snelle implementatie. “Trimble is een bedrijf met een vlakke organisatie, wat de samenwerking vergemakkelijkt. Het is een van de weinige telematicaspecialisten die zo snel met ons wilde schakelen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer