Defensie-order voor Scania definitief • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Defensie-order voor Scania definitief

Scania Nederland en Defensie Materieel Organisatie hebben het contract ondertekend tot levering van 2037 Scania’s aan de Nederlandse strijdkrachten. In het contract is ook een serviceovereenkomst opgenomen waarin Scania en Defensie samenwerken aan het onderhoud aan de voertuigen. Deze serviceovereenkomst heeft een looptijd van 10 jaar.

Vice-Admiraal Arie Jan de Waard van de Defensie Materieel Organisatie (rechts) en Scania Nederland Managing Director Janko van der Baan ondertekenen het contract tot levering van de 2037 Scania’s aan Defensie.

Alle voertuigen, van de nieuwe generatie, zullen geproduceerd worden door Scania Production Zwolle. Het dealernetwerk van Scania Nederland zal verantwoordelijk zijn voor de service en het onderhoud. De totale order zal bij de Nederlandse Scania-organisatie en de toeleveringsbedrijven een aanzienlijke impuls geven aan de werkgelegenheid. Deze order is de grootste defensieorder in de geschiedenis van Scania.

De voertuigen zullen vanaf eind 2018 worden geleverd in het kader van de Defensiebrede Vervanging Operationele Wielvoertuigen en omvat 2-, 3- en 4-assige 5-, 10- en 15-tons All Wheel drive trucks voor zeer uiteenlopende toepassingen. De basis van de voertuigen wordt gevorm door het zeer brede modulaire concept van Scania. De voertuigen zullen aanvullend worden voorzien van de nodige bijzondere equipment. De order omvat tevens de levering van 185 gepantserde wisselcabines. Bij inzet van de voertuigen in risicovolle gebieden kunnen de cabines gemonteerd worden om de militaire chauffeurs te beschermen tegen zowel projectielen, landmijnen als bermbommen. De trucks zullen bij alle krijgsmachtdelen binnen Defensie worden ingezet.

Alle voertuigen zullen worden uitgerust met een zuinige Euro 6 motor die ook bij inzet in gebieden waar alleen kwalitatief mindere diesel voorhanden is, probleemloos zijn werk doet.

De nieuwe Scania’s zullen gefaseerd de bestaande 4- en 10-tonner vloot vanaf eind 2018 gaan vervangen. De leveringen zullen doorlopen tot 2022. De eerste voertuigen die in 2018 instromen zijn bedoeld om de chauffeurs een intensieve gebruikerstraining te geven bij de Defensie rijschool. Hiervoor zullen trainers van Scania Driver Services nauw samenwerken met defensie om een train-the-trainer programma op te zetten.

Voor de voertuigen is een unieke serviceovereenkomst afgesloten. Alle trucks en hun uitrusting worden in een unieke samenwerking door Scania Nederland werkplaatsen in de nabijheid van de militaire standplaatsen én door Defensiemonteurs in hun eigen werkplaatsen onderhouden. Het servicecontract heeft een initiële looptijd van 10 jaar en kan desgewenst verlengd worden.

In 2005 leverde Scania reeds een order van 555 stuks 8×8 vrachtwagens met een wissellaadsysteem (WLS) die nog steeds door zowel Scania als Defensie worden onderhouden. Deze voertuigen zijn eerder ingezet in o.a. Afghanistan, met gepantserde cabines, en rijden actueel ook in Mali en Litouwen. Scania ziet de levering van de nieuwe voertuigen als een bevestiging en een voortzetting van de goede en unieke samenwerking met Defensie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer