fbpx Ga naar hoofdinhoud

‘Distributie duurzamer door samenwerking transporteurs’

De duurzaamheid van de distributielogistiek kan sterk verbeteren – zowel op ecologisch, sociaal en economisch vlak – als samenwerkende transporteurs in het wegtransport operationele beslissingen vaker gezamenlijk nemen. Dat blijkt uit onderzoek van Paul Buijs, die donderdagmiddag aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert op dit onderwerp.

distributieIn zijn proefschrift beschrijft hij welke innovatieve planningsprocedures en welk type ICT-toepassingen nodig zijn om samenwerkende transporteurs in de toekomst beter in staat te stellen gezamenlijk planningsbeslissingen te nemen.

Logistiek dienstverleners staan voor grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, in het bijzonder vanwege de steeds kleiner wordende zendingen die just-in-time bij de klant moeten worden afgeleverd. Samenwerking tussen partners in de distributieketen en met concurrenten daarbuiten biedt kansen om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Het onderzoek van Buijs richt zich op samenwerkingsvormen in distributieketens met crossdocks. Cross-docks zijn logistieke centra die bedrijven in staat stellen om kleine zendingen gegroepeerd te transporteren zonder dat daarvoor tussentijdse opslag nodig is. In een crossdock worden goederen direct van inkomende naar uitgaande vrachtwagens verplaatst. Het succesvol toepassen van cross-docking vereist verticale samenwerking tussen partners in opeenvolgende stadia van de distributieketen. Horizontale samenwerking ontstaat tussen mogelijk concurrerende bedrijven die vergelijkbare activiteiten in verschillende distributieketens uitvoeren.

Naast de kansen voor duurzamere distributielogistiek op het gebied van samenwerkende transporteurs, benadrukt Buijs in zijn proefschrift de noodzaak van een ketenperspectief tijdens het ontwerp en de beheersing van cross-docking operaties. Bovendien wijst hij op het gebrek daar aan in het bedrijfsleven en in eerder onderzoek. Buijs presenteert oplossingsrichtingen voor een ketenperspectief op cross-docking en beschrijft het verbeterpotentieel van die oplossingsrichtingen.

Paul Buijs promoveert tijdens een openbare zitting op 18 september 2014 om 14:30 in de aula van het Academiegebouw, Broerstraat 5 te Groningen, met zijn proefschrift “Horizontal and vertical collaboration in distribution networks with cross-docks”. Promotoren zijn Prof. dr. ir. J.C. (Hans) Wortmann en Prof. dr. I.F.A. (Iris) Vis; co-promotor is dr. N.B. (Nick) Szirbik.

Buijs (Den Haag, 1985) studeerde Industrial Engineering & Management aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij het onderzoeksinstituut Operations Management & Operations Research van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer