‘Dodehoekongeval nooit onvermijdelijk’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Dodehoekongeval nooit onvermijdelijk’

Een opmerkelijke uitspraak van de politierechter in Vlaanderen deze week. In een rechtszaak tegen een vrachtwagenchauffeur oordeelde hij dat een dodehoekongeval nooit onvermijdelijk is.

dodehoekDe 56-jarige Roger Martens werd in januari dit jaar in Kallo geraakt door een rechts afslaande vrachtwagen. Hij overleed ter plekke. Een verkeersdeskundige onderzocht het ongeval en stelde dat het om een dodehoekongeval ging. Hij vond het ongeval ‘onvermijdelijk’. De politierechter veegde echter tijdens het proces de vloer aan met het rapport.

“Een dodehoekongeval is nooit onvermijdelijk”, zei de rechter. ‘Op het moment dat een trucker naar rechts afslaat wanneer er naast hem een fietspad ligt, moet de chauffeur dubbel voorzichtig zijn. Desnoods moet de bestuurder maar uit zijn cabine kijken of er geen fietsers komen. Als we dodelijke ongevallen als deze bestempelen als onvermijdelijk, dan verklaren we alle fietsers vogelvrij.’ De rechter veroordeelde de vrachtwagenchauffeur tot een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. De chauffeur kreeg ook een rijverbod van een jaar en een boete van drieduizend euro.

Eén reactie op “‘Dodehoekongeval nooit onvermijdelijk’

  • Corrie

    Ik denk dat het beter zal zijn dat de fietsers OOK beter moeten gaan opletten. Ik zou het verstandig vinden van de minister om op wegen waar een fietspad langs ligt, het vrachtvervoer voorrang te geven boven de fietsers. Ik zie regelmatig fietsers die als blinden en nog met een koptelefoon op kruispunten oversteken zonder om zich zeker te maken van mogelijk ander verkeer. De fietser rijden zeer aggressief en vloeken je de hel in als jij hem of haar iets te laat ziet door welke oorzaak dan ook. Ik ziet dit verschijnsel in geen enkel ander land zoals in Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer