Ga naar hoofdinhoud

DSV optimistisch ondanks slechtere resultaten

Ook een mondiaal opererend concern als DSV ontkomt niet aan de lagere vraag naar logistieke diensten en gedaalde vrachtvolumes- en tarieven. In het eerste halfjaar van 2023 kelderde het operationele resultaat voor aftrek van belastingen met 31,6% tot ruim 1,2 miljard euro en de brutowinst daalde met 14,2% ten opzichte van dezelfde periode in 2022 tot circa 3 miljard euro.

Desalniettemin spreekt het van oorsprong Deense bedrijf van gunstige resultaatniveaus ten opzichte van de jaren voor de corona. Zoals bekend leverde de pandemie uitzonderlijke hoge volumes en recordwinsten op in de sectoren transport en logistiek dankzij een hausse in de e-commerce, dus ook voor DSV.

Lagere vrachtvolumes -en tarieven

De lucht -en zeevrachtdivisie noteerde in het eerste halfjaar van 2023 een daling van ruim 35% ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Dat komt door lagere vrachtvolumes en tarieven. De Solutions divisie kende ook een matig eerste halfjaar met een daling van ruim 23%. Er waren minder logistieke activiteiten en de uitbreiding van de magazijncapaciteit stagneerde. De weglogistiek onttrok zich aan de malaise met een kleine min van 2,8%.

Stabilisatie

De situatie is volgens DSV in de eerste helft van 2023 genormaliseerd. Volgens de directie heeft het concern zich aangepast aan de veranderde marktomstandigheden. “De vooruitzichten zijn nog steeds onzeker, maar we zien tekenen van stabilisatie en verwachten een geleidelijke verbetering van de wereldwijde handelsvolumes in de komende kwartalen.”

Omzetprognose

Gezien bovenstaande verwachtingen stelt DSV de netto omzetprognose voor heel 2023 bij naar tussen de 17000 en 18500 miljoen Deense kroon, dat is omgerekend in euro’s tussen de 2,2 en 2,4 miljard euro.

In Nederland telt DSV meer dan 25 vestigingen waar ruim 3.000 mensen werken. DSV beschikt over 700.000 m2 magazijnen in ons land. Daar komt het eerste dubbeldeks DC/cross-dock in Sevenum nabij Venlo bij. De bouw nadert deze zomer haar voltooiing. Daarentegen loopt het geplande XL distributiecentrum van DSV op Logistiek Park Moerdijk vertraging op door de stikstofproblematiek, omdat er geen milieuvergunningen verleend worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer