Duits mobiliteitsplan: Meer achtbaans autobahnen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Duits mobiliteitsplan: Meer achtbaans autobahnen

Bundesverkehrsminister Wolfgang Tiefensee presenteerde vandaag zijn ontwerp „Masterplan Güterverkehr und Logistik“. De Maut zal worden gebruik als filebestrijder maar er komt ook meer asfalt. Per jaar zal een miljard euro worden geïnvesteerd.

Het plan gaat uit van de sterke groei die het goederenvervoer tot 2050 zal doormaken volgens een onderzoek van Progtrans en omvat 39 concrete maatregelen. Een betere benutting van bestaande verkeerswegen en voorkoming van onnodig vervoer is één van de belangrijkste punten maar ook het vergroten van drukke autobahnen tot zes en acht rijstroken.  Verder wil Tiefensee ook de integratie van verschillende vervoersmodaliteiten verbeteren. Tiefensee gaat ervan uit dat voor dit alles  per jaar gemiddeld één miljard euro nodig zal zijn. Hij hoopt daarbij ook op projecten op PPP basis, ofwel samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid.
 
Maut als wapen
Verder zal worden geprobeerd via de Maut files en doorgaand verkeer te reduceren. Tevens moet een gedifferentieerd Maut tarief het ’s nachts rijden gaan stimuleren en het vermijden van plaatsen en tijdstippen waar veel files optreden.Op het lijstje staan ook verdere scheiding van personen- en goederenverkeer op zowel weg als spoor en nieuwe initiatieven op het gebied van stadsdistributie waarbij vooral milieu en klimaat zwaar meetellen. Tiefensee  wil  verder dat meer intelligente verkeersgeleiding systemen worden ontwikkeld en dat de bouwtijden van grote projecten wordt bekort.
 
Spoorvervoer vanaf 200 km
Voor vergroting van de spoorcapaciteit wil Tiefsen versneld het  European Train Control Systems (ETCS) invoeren waarmee de capaciteit van een traject met 30% kan worden vergroot. Het spoor krijgt veel aandacht van Tiefensee. Hij stelt dat het vanaf 200 km loont om van wegvervoer op spoorvervoer over te stappen en wil dat ook stimuleren.
 

Auteur: Pieter Wieman

 

ttm.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer