Ga naar hoofdinhoud

Duitsland: ‘Geen Maut voor LNG-trucks’

Vrachtwagens met als brandstof CNG of LNG hoeven de komende twee jaar geen Maut te betalen in Duitsland. Dat heeft de transportcommissie van de Duitse regering besloten.

Al eerder dachten de Duitsers erover om voertuigen op aardgas korting te geven op of vrij te stellen van Maut. Nu is er dan besloten tot vrijstelling voor 2019 en 2020. Dezelfde vrijstelling geldt ook al voor elektrische trucks. De vrijstelling moet ondernemers stimuleren geen diesel- maar aardgastrucks in hun vloot op te nemen.

Duitse vakbladen melden dat met een LNG-truck de besparing per kilometer, afhankelijk van de gewichtsklasse, ligt tussen 9,3 en 18,7 cent per kilometer. Vanaf 1 januari 2021 hoeven aardgastrucks  alleen Maut te betalen voor infrastructuurkosten en geluidshinder en zullen ze worden vrijgesteld van de luchtvervuilingscomponent.

In Duitsland rijden momenteel 339 trucks op aardgas. Hoeveel trucks op CNG of LNG uit Nederland in Duitsland rijden is niet bekend.

De vervoerscommissie besloot ook dat landbouwtrekkers en huisvuilwagens van Maut zijn vrijgesteld zolang hun maximumsnelheid niet hoger is dan 40 km/u.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer