Zo’n 6000 bedrijven zijn in 2021 slachtoffer geworden van afpersing met gijzelsoftware.
Cybercrime is een groot (onzichtbaar) gevaar. Het gevaar van cyberaanvallen is de grootste bedreiging voor het internationale bedrijfsleven. In Nederland maken we ons minder zorgen. Onterecht zo blijkt uit cijfers van het CBS over 2021. Toen waren 6000 bedrijven, waarvan 2/3 zzp’er het slachtoffer van deze cybercriminaliteit.
Ransom ware
Bij een gijzelsoftware-aanval worden de ICT-systemen van een bedrijf of particulier geïnfecteerd met een kwaadaardig programma dat de gegevens in het systeem versleutelt, waardoor deze ontoegankelijk worden. De criminelen eisen vervolgens losgeld om de versleuteling ongedaan te maken.

Zie ook
Zo wapen je als bedrijf tegen cyberaanvallen
Losgeld werkt niet
Uit de gegevens blijkt ook dat zzp’ers bijna nooit losgeld betaalden, terwijl 1 op de 10 bedrijven met meerdere medewerkers wel overging tot betaling om weer toegang tot hun gegevens te krijgen. Vooral kleine bedrijven waren geneigd losgeld te betalen. Opvallend is dat in meer dan de helft van de betalingen het losgeld meer dan de helft van de jaaromzet van het bedrijf bedroeg. Desondanks kregen de meeste bedrijven hun gegevens niet terug na betaling.
Maatregelen
Het is van cruciaal belang dat alle logistieke professionals zich bewust zijn van deze dreiging en proactieve maatregelen nemen om zichzelf en hun bedrijven te beschermen tegen gijzelsoftware-aanvallen.