‘Dynamische verkeerscontrole mag niet’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Dynamische verkeerscontrole mag niet’

Het simuleren van een verkeerscontrole om een strafbaar feit vast te stellen mag niet. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald. Een verdachte in een drugszaak is daardoor vrijgesproken.

Politie controleert LZV'sDe zogeheten ‘dynamische verkeerscontrole’ werkte in het betreffende geval als volgt. De politie zag een auto rijden waarvan de politie op basis van het kenteken aannam dat er mogelijk criminelen in zaten. Er werd een politieauto op af gestuurd, twee agenten hielden de verdachte auto aan en vroegen de bestuurder om rijbewijs en kentekenpapieren. Tijdens een gesprekje met de inzittenden vroeg de politie of ze de auto, vanwege de vele geweldsdelicten in de buurt van de afgelopen tijd, mochten doorzoeken en personen fouilleren. De bestuurder gaf daarvoor toestemming. De agenten vonden daarop een kilo wiet in de kofferbak van de auto. De inzittenden van de auto werden aangehouden.

Het hof vindt dat de ‘dynamische verkeerscontrole’ neerkomt op misbruik van recht. Controlebevoegdheden uit de Wegenverkeerswet worden gebruikt voor een heel ander doel dan waarvoor deze zijn gegeven. Het is de politie namelijk te doen om opsporingsactiviteiten zonder dat er enige verdenking van een gepleegd strafbaar feit is. Daarmee maakt de politie zich volgens het hof  schuldig aan schending van een fundamenteel rechtsbeginsel.

Omdat de ‘dynamische verkeerscontrole’ op structurele schaal wordt ingezet, meent het hof dat alleen bewijsuitsluiting er toe kan leiden dat politie zich houdt aan de regels. Het OM heeft op de uitspraak gereageerd met de melding dat men de zaak gaat bekijken.

Bekijk hier de complete uitspraak van het gerechtshof

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer