Ga naar hoofdinhoud

EC handhaaft voorstel grensoverschrijdende detachering

De Europese Commissie gaat door met haar voorstel voor herziening van de detacheringsrichtlijn. Tien landen uit Oost-Europa en Denemarken wilden met het trekken van een ‘gele kaart’ die plannen blokkeren. De Europese Commissie gaat daar dus niet in mee. PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius is daar blij mee.

agnes jongerius“Het is een verstandig en verantwoord besluit van de Commissie om nu door te pakken en misstanden op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Loonconcurrentie tussen lidstaten vreet aan de onderlinge solidariteit in Europa. Daartegen kunnen we alleen wat doen als we in Europa afspreken, dat er gelijk loon wordt betaald voor hetzelfde werk op dezelfde werkplek. Die strijd voer ik al heel mijn leven. Ook in mijn tijd bij de FNV. Vandaag is een belangrijke dag in die strijd.”

Het voorstel van de Europese Commissie voor een nieuwe ‘detacheringsrichtlijn’ dateert van maart dit jaar. Hierin worden nieuwe regels voorgesteld voor het detacheren ofwel het ‘tijdelijk uitlenen’ van werknemers van het ene naar het andere EU-land. De bestaande regels dateren uit 1996 en zijn onder meer door de uitbreiding naar 28 lidstaten achterhaald. Inmiddels zijn binnen de EU bijna twee miljoen mensen via detachering aan het werk.

Malafide werkgevers misbruiken nu de huidige detacheringsrichtlijn om werknemers uit met name Oost-Europa voor zeer lage lonen in West-Europa in te zetten. Dat gebeurt veelal in de bouw en de transportsector. “Dat zorgt terecht voor veel gemor in Nederland. Zij zien hun banen terecht komen bij werknemers, die voor een appel en een ei aan de slag gaan. Om die reden moeten ook Oost-Europese werknemers het niet pikken. Zij worden simpelweg uitgebuit. Ook daar moet met de nieuwe regels een eind aan worden gemaakt,” aldus Jongerius.

Oost-Europese chauffeursTien Oost-Europese landen en Denemarken hebben een ‘gele kaart’ getrokken tegen deze plannen, omdat zij het een nationale en geen Europese zaak vinden. “De Europese Commissie wijst dit terecht van de hand. Dit zijn grensoverschrijdende problemen die je alleen op Europees niveau kunt aanpakken”, aldus Jongerius.

Als rapporteur leidt Agnes Jongerius het debat over de herziening van de detacheringsrichtlijn in het Europees Parlement. In die rol wil zij het voorstel nog verder aanscherpen en verbeteren. Dat gaat bijvoorbeeld om de duur van de detachering, die in het voorstel op twee jaar ligt. De gemiddelde detachering duurt echter niet langer dan vier maanden. Ook de verschillen in hoogte van de sociale premies in de EU-landen zou meegewogen moeten worden, vindt Jongerius.

Het zal niet makkelijk zijn hiervoor een meerderheid in het Europees Parlement te vinden. Maar Agnes Jongerius gaat graag het debat aan, ook met alle betrokkenen uit Oost-Europa. Zij vindt in ieder geval steun bij de vakbonden in Oost-Europa, die de plannen wél steunen. Agnes Jongerius: “Ik begrijp de angst, die leeft in de ‘gele kaart-landen’. Als iedereen op dezelfde plek hetzelfde gaat verdienen, wordt het voor werknemers uit die landen straks moeilijker om aan de slag te gaan in westerse lidstaten. Misschien zien we straks minder Poolse vrachtwagens op de weg. Maar mijn Europa is niet een Europa dat werknemers tegen elkaar uitspeelt. We moeten af van een Europa dat uitbuiting en verdringing mogelijk maakt.”

Ook CNV reageert opgetogen over de voortzetting van het voorstel. CNV-voorzitter Maurice Limmen: “Die gele-kaartprocedure rondom dit voorstel beschouw ik wel als een veeg teken voor de staat waarin de Europese samenwerking terecht is gekomen”, aldus Limmen. “Wanneer Oost-Europese landen protesteren tegen betere arbeidsvoorwaarden van hun eigen inwoners die in andere landen aan het werk zijn, zijn we ver van huis”, zo reageert Limmen vanuit Gdansk waar hij juist nu hierover met de Poolse vakbeweging in gesprek is.

 

Eén reactie op “EC handhaaft voorstel grensoverschrijdende detachering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer