Ga naar hoofdinhoud

Ecocombi presenteert LZV Combitrain voor héél Europa

Ecocombi presenteert op de IAA in Hannover deze week een LZV Combitrain die aan alle internationale regels voor inzet van een LZV voldoet.

Ecocombi is bekend om haar Combitrain, inmiddels rijden er veel op de Nederlandse wegen. Deze tussenoplegger heeft een uitschuifbaar asstel met een koppelschotel en is daarmee multifunctioneel te gebruiken: als korte oplegger met ingeschoven asstel en als LZV tussenoplegger met uitgeschoven asstel.

Tussen de ruim 10 Europese landen waar LZV toegelaten of nog in proeffase is, zijn veel verschillen in de voertuigeisen. Met name de Duitse voertuigeisen zijn veel strenger dan in de andere Europese landen. Zo mogen LZV voertuigen die in Duitsland wel zijn toegelaten niet altijd in Nederland rijden en vice versa.

Het grootste verschil tussen de Nederlandse en de Duitse LZV-wetgeving zijn de draaicirkel en het totaalgewicht. In Nederland is maximaal 60 ton GCW toegelaten en in Duitsland 44 ton GCW. Het belangrijkste technische verschil is de draaicirkel. In Nederland heeft LZV een uitzonderingspositie en mag ruimer draaien dan normale combinaties, in Duitsland is deze verruiming niet in de wet opgenomen.

Ecocombi heeft een volledig nieuwe Combitrain ontwikkeld (patent pending) die voldoet aan de wetgeving van alle Europese landen waar LZV is toegestaan of nog in proeffase is. Deze internationale Combitrain voldoet daarmee ook aan de strenge Duitse LZV-wetgeving. Om de kleine draaicirkel te halen is een elektro-hydraulisch stuursysteem van Tridec toegepast. Beide assen zijn gestuurd. De stuurhoek is volledig af te stemmen. Achter deze Combitrain kan ELKE oplegger gekoppeld worden, ongeacht het merk, het aantal assen, de lengte en of deze wel of niet gestuurd is. Daarmee is deze internationale Combitrain zeer flexibel binnen een groot wagenpark in te zetten.

Ecocombi zal deze internationale Combitrain exclusief voorstellen op de komende IAA Nutzfahrzeuge van Hannover van 20 tot 27 september 2018. Op stand C67 buiten aan de rand van het demonstratieterrein naast hal 22 is deze Combitrain te zien. Schuin gekanteld op een bok zodat de techniek goed zichtbaar is.

Eén reactie op “Ecocombi presenteert LZV Combitrain voor héél Europa

  • G.F.M. Ooms

    Arjan zou het eens een idee zijn om LZV’s te gaan testen en dan met name de trailers zoals deze ecocombi te samen met jullie eigen trailer achter een te testen truck?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer