‘Economie is boost voor transportsector’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘Economie is boost voor transportsector’

De macro-economische uitgangspunten voor de transportsector zijn positief. De tarieven die wegtransporteurs kunnen vragen stegen in het eerste kwartaal van dit jaar, terwijl de dieselprijs daalde. Het vertrouwen voor 2017 is over het algemeen goed. Dat meldt ABN-Amro in haar tussenrapport ‘Stand van Transport’.

Het vertrouwen van de ondernemers in de verschillende branches is wisselend. Ondernemers in de binnenvaart en zee- en kustvaart zijn minder positief dan ondernemers in het goederenwegvervoer, logistieke dienstverlening en opslag.

Het jaar 2016 was wisselend voor transportondernemers. De omzet van bedrijven actief in het goederenwegvervoer steeg met 2,7 procent en lag daarmee op het langetermijngemiddelde. De omzet van opslagbedrijven was in 2016 stabiel, ondanks het feit dat zij hogere prijzen konden vragen. De omzet van logistieke dienstverleners daalde in 2016 met 1,9 procent. Dit kwam doordat vooral de dienstverleners voor de scheepvaart het moeilijk hadden. Dit komt doordat de scheepvaart het zelf ook nog moeilijk heeft.

De uitgangspunten voor wegvervoerders in 2017 zijn positief. Dit is te zien aan de tarieven die wegvervoerders kunnen vragen. Die stegen in het eerste kwartaal van 2017 met 1,7 procent. Vooral de tarieven voor het tankvervoer (+2 procent) en het vervoer van droge bulk (+1,6 procent) stegen. Droge bulk is onder andere bouwmateriaal, wat veel meer vervoerd wordt door de stijgende bouwproductie. Ook de tarieven voor koeltransport (+1,5 procent) en containervervoer (+0,4 procent) stegen. De dieselprijs is in de eerste 4 maanden van 2017 met 3,5 procent gedaald, wat op termijn positief kan zijn voor de marges van wegvervoerders.

Ondernemers in het goederenvervoer over de weg zijn positief gestemd over de prijzen die ze kunnen vragen en hun personeelssterkte, maar zijn wat negatiever over de bedrijvigheid en het economische klimaat. Het sentiment van ondernemers actief in de opslag is in het eerste kwartaal van 2017 wat verbeterd. Ook logistieke dienstverleners zijn positiever, behalve over de verwachte bedrijvigheid.

De internationale goederenstromen blijven flink toenemen. Zowel het vervoerde volume via Schiphol als via de Haven Rotterdam namen in het eerste kwartaal van 2017 hard toe.

De arbeidsmarkt begint ook steeds meer aan te trekken. Het aantal openstaande vacatures lag in het eerste kwartaal van 2017 op 7.500. In het eerste kwartaal van 2016 was dit nog 5.300. Het aantal banen in de bouw groeit nog een stuk langzamer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer