Een rondje rond de Alaskan met Laurens van den Acker • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Een rondje rond de Alaskan met Laurens van den Acker

Laurens van den Acker is Senior Vice President, Corporate Design van Renault en ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de Alaskan Concept.TTM.nl liep met hem een rondje rond de nieuwe pick-up.

Meneer van den Acker, deze Alaskan Concept ziet er erg imposant uit. Waarom is deze versie zo opgeblazen?

TTM2015_10_30_31_RAI_bestelauto_renault_kader2_foto_acker“Omdat dit een concept is, een echte showtruck. Renault moet zich in dit segment bewijzen, dus daarom hebben we de auto wat extra’s gegeven. Brede wielkasten, grote wielen. Natuurlijk is deze Alaskan voor sommige mensen een werkpaard, maar voor anderen juist een lifestyle-item. Wij willen beide klantengroepen bedienen met het uiteindelijke product. Deze concept-auto moet vooral een ‘wow’ creëren, en als hij dat doet, ben ik happy!”

Bij bedrijfsauto’s gaat functie toch vaak voor vorm. Is dan een camera in plaats van een spiegel zoals bij deze auto wel reëel?

“Daar hebben we ons in verdiept. Wat bleek:  ja, TCO is heel belangrijk, maar een stukje uitstraling en emotie toch ook. Die auto is jouw visitekaartje. Dat hebben we ook gemerkt bij de Kangoo ZE. Design speelt dus wel degelijk een grote rol. Bovendien is deze auto echt een utility-vehicle. Hij mag er stoer uit zien, maar een feature als het mobiele kantoor  komt ook in deze Alaskan terug.”

Deze Alaskan is gebaseerd op de NP300 Navara van Nissan. Wanneer belde Nissan op voor overleg, sinds wanneer ben je betrokken bij de ontwikkeling?

“Ik heb sowieso elke maand contact met Shiro Nakamura, designer bij Nissan. We komen ook bij elkaar over de vloer. Veel overleg dus, niet om te kopiëren, maar juist om gescheiden te blijven en elk een eigen gezicht en product te houden. Er wordt nu veel met de alliantie Renault-Nissan gedaan. Dit Alaskan project is zo’n drie jaar geleden begonnen. Het is al weer een tijd geleden dat ik er voor het laatst aan werkte, dus ik vind het goed de Alaskan weer eens te zien!”

En hoe is de samenwerking met Renault Trucks. Is er één designtaal tussen Renault geel en Renault rood?

“Ja, er is zeker samenwerking. Het is soms lastig, omdat we niet dezelfde eigenaar hebben. Ik ben een paar jaar geleden bij Hervé Bertrand geweest, hij heeft me toen de nieuwe range trucks laten zien. Ik hou hem ook op de hoogte van onze nieuwe front-end strategie., een nieuw logo etc. Het hoeft niet op elkaar te lijken, maar de designs moeten elkaar ook niet in de haren vliegen.”

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer