Eerste chauffeurstraining 'Veilig Bestelverkeer' • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Eerste chauffeurstraining ‘Veilig Bestelverkeer’

Bedrijvenpark Zuid in Zierikzee is het eerste industrieterrein in Nederland dat deelneemt aan het project Veilig Bestelverkeer. Chauffeurs van bestelauto’s krijgen praktijktraining in rustig en veilig rijden.
“Iedereen kent ze wel, die busjes. Ze hebben altijd haast en door andere weggebruikers worden ze als hinderlijk beschouwd,” zegt Klaas Tenwolde, projectleider bij het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROVZ). “Negen procent van het Zeeuwse wagenpark bestaat uit bestelbusjes en bij veertien procent van de ongevallen in Zeeland is een bestelbusje betrokken. Verder blijkt dat vooral de tegenpartij slachtoffer wordt van een ongeval met een busje,” aldus Tenwolde. In Nederland rijden zo’n 800.000 bestelauto’s. In 2006 vielen 82 doden en vijfduizend gewonden bij aanrijdingen door een busje.

Hoog tijd voor actie, vinden ROVZ en de landelijke verladersorganisatie EVO. Samen gaan ze trainingen en voorlichting verzorgen op industrieterreinen, te beginnen eind maart of begin april in Zierikzee. Op Bedrijvenpark Zuid worden een mobiele slipbaan en een slalomparcours aangelegd. Verder komt er een kantelsimulator te staan. Minder in het oog springend zijn de bedrijfsbezoeken die ROVZ en EVO afleggen. Tenwolde: “Veel ondernemers hebben geen idee hoeveel schades hun mensen rijden of hoeveel bekeuringen er binnen komen. Bij schade is een auto een paar dagen buiten gebruik. Dat kost geld. Als een chauffeur gewond raakt, is dat van invloed op de personeelskosten. Chauffeurs die roekeloos rijden, zijn ook niet best voor het imago van het bedrijf. En dan heb ik het nog niet eens over reductie van brandstofverbruik of CO2-uitstoot. Met veilig en rustig rijden is voor elke onderneming winst te behalen.”

De aanpak van het bestelverkeer komt voort uit de nota Mobiliteit, die nog onder verantwoordelijkheid van minister Karla Peijs is geschreven. Ook als commissaris zet Peijs zich in voor Veilig Bestelverkeer. Tenwolde: “Trainingen per bedrijf zijn er al. Bij het ministerie keken ze ervan op dat we een compleet bedrijventerrein hebben gecontracteerd.” ROVZ laat in Zierikzee een film maken, die wordt gebruikt om andere bedrijventerreinen over de streep te trekken.


Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer