Eerste pilot met VDL e-truck in Q1 2018 • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Eerste pilot met VDL e-truck in Q1 2018

De elektrische trekker van VDL gaat in het eerste kwartaal van 2018 bij een Nederlandse vervoerder in een pilotproject rijden. Naar verwachting is serieproductie van de Nederlandse elektrische truck eind volgend jaar mogelijk.

Dat zegt directeur Menno Kleingeld van VDL ETS tegen TTM.nl. Zoals TTM.nl al eerder bekend maakte kan de VDL trekker 100-120 km op één acculading rijden en is hij gebaseerd op een DAF CF. Het vermogen van de e-trekker bedraagt 170 kWh.

VDL ETS (Enabling Transport Solutions) heeft voor de e-trekker de aandrijflijn gebruikt die ook gebruikt wordt in  de 43 elektrische stadsbussen van VDL. De aandrijflijn is eerst ingepast in het chassis van een 4×2 DAF CF-chassis, terwijl je toch eerst zou verwachten dat bij stadsdistributie, waar elektrische aandrijving het meest voor de hand ligt, een bakwagen zou worden gebruikt. “Bij VDL hebben we eerst gekozen voor een trekker omdat elektrische aandrijving op die configuratie nog niet veel voorhanden is. Bovendien is het later relatief makkelijk om dan ook een bakwagenchassis met de aandrijflijn uit te rusten”, aldus Kleingeld. Hij geeft aan dat de e-trekker in de pilot zal worden gebruikt voor vervoer van dc’s naar stadscentra. Dat duidt op supermarkdistributie, maar meer details over de pilot wil Kleingeld nog niet kwijt. “Ook andere toepassingen met trailers, bijvoorbeeld vervoer op bedrijventerreinen, is goed mogelijk met deze elektrische trekker.”

Met de onthulling van de Tesla Semi veroorzaakte Elon Musk veel oproer in de markt, en opeens lijkt een actieradius van 800 km de benchmark. Klinkt dat VDL niet al te fantastisch in de oren? “Ik wil Elon Musk zeker geen fantast noemen, maar het  is wel een feit dat er naast die actieradius nog heel veel onbekend is over die vrachtwagen. Hoeveel accu’s die auto mee gaat nemen, wat hij weegt en hoeveel energie hij gaat vragen van het elektriciteitsnet is allemaal nog onbekend. Het heeft geen zin vergelijkingen te maken.”

Eén punt van kritiek op de Tesla is dat de Semi heel veel moet wegen. Die zorg heeft Kleingeld met de VDL e-trekker niet. “Wij hebben veel afwegingen gemaakt rond het gewicht. We weten dat laadvermogen heel belangrijk is en hebben daarop de trekker gespecificeerd. Ik kan geen exact gewicht geven, maar onze trekker weegt hetzelfde, misschien ietsje meer dan een standaard diesel CF. Daarom is een totaalgewicht voor een trekker-oplegger combinatie van 40 ton gewoon heel reëel.”

2 reacties op “Eerste pilot met VDL e-truck in Q1 2018

  • NABOTH CORNELIS VAN LUIJK

    Actieradius ong. 100 km, dat is niet veel. Kan er via de tussen niet zoiets gemaakt worden zoals vroeger een retarder en dan te gebruiken als stroomopwekker, zodat hij ook tijdens het rijden zichzelf oplaadt.

  • John wilms

    Waarom niet elektrische rijden met een fuel cell en een.hydrogentank.
    Actieradius 600km
    Tanken 5 minuten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer