Ga naar hoofdinhoud

Eerste rijbewijs C-automaat zonder automaatcode

Donderdag heeft de eerste kandidaat het CBR-praktijkexamen voor het C-rijbewijs afgelegd in een truck met automaat, maar de kandidate kreeg uiteindelijk een rijbewijs zonder automaatcode. De mogelijkheden voor het halen van een C- en D-rijbewijs zonder automaatcode zijn sinds 1 april verruimd. Dat meldt Verkeerspro.

AutomaatDe kandidate moest tijdens het examen wel laten zien dat ze handmatig schakelen, wat met automaten ook kan, ook beheerst. De kandidate reed bij Verkeersschool Keijbeck. Als de kandidaat naar tevredenheid van de examinator terug- en opschakelt, krijgt ze het C-rijbewijs zonder automaatcode. Doet hij dat verkeerd, maar legt hij het examen verder wel voldoende af, dan krijgt hij het C-rijbewijs met automaatcode. “Je kunt dus voor 2 verschillende rijbewijzen opgaan tijdens één examen”, aldus Colin Keijbeck.

Volgens Verkeerspro zijn Bovag en FAM  groot voorstander van de afschaffing van de automaatcode 78 op de C- en D-vrachtautorijbewijzen. Die code is volgens hen overbodig, omdat nieuwe vrachtauto’s tegenwoordig vrijwel allemaal worden uitgerust met een (semi-)automatische versnellingsbak.

Bron: Verkeerspro

 

Eén reactie op “Eerste rijbewijs C-automaat zonder automaatcode

  • Jord

    Onzin van Colin Keijbeck, je ging altijd al op voor ’twee’ rijbewijzen. Als je op een schakel auto afrijd mag je toch ook op een automaat rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer