Ga naar hoofdinhoud

Eerste zaak rond bewaarplicht tachoschijven

De nieuwe regel dit jaar dat de chauffeur de tachoschijven van 28 dagen moet meevoeren heeft al meteen een absurde zaak opgeleverd, meldt de site van Vallenduuk advocaten. Een inspecteur van de IVW vond het nodig om een rijverbod op te leggen omdat de chauffeur 11 dagen eerder een te korte wekelijkse rust had genoten. De chauffeur was die dag jarig, wilde nog snel door naar huis en werd dus stil gezet voor 24 uur!

 

Een paar dingen vallen volgens Vallenduuk op. “Het is de eerste overtreding van een wekelijkse rusttijd in het goederenvervoer sinds de oprichting van ons kantoor die een sanctie oplevert. Rijverboden zijn zware sanctiemiddelen die passen bij zware overtredingen, met name als de verkeersveiligheid in gevaar is. Zij zijn bedoeld om de overtreding te doen ophouden. Maar die was gepleegd 11 dagen daar voor. En er was intussen al weer een wekelijkse rusttijd genoten. Kennelijk heeft deze inspecteur gezocht tot hij wat vond, of de chauffeur nu jarig was of niet. Uiteraard laat de vervoerder het er niet bij zitten en zal een bezwaarschrift worden ingediend.”

“Ons kantoor is van mening dat het goochelen met tachoschijven van de vorige 4 weken bij wegcontrole achterwege moet blijven. Het gaat bij wegcontrole om de verkeersveiligheid. Ernstig gevaar voor de arbeidsbescherming en het welzijn, als men daar nog opsporingscapaciteit voor heeft, moet men maar op het bedrijf doen of aan de Arbeidsinspectie over laten”, aldus Vallenduuk.

Bron: Truckstar 
 


Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer