Eindbod CAO wegtransport: vijf procent • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Eindbod CAO wegtransport: vijf procent

De werkgeversorganisaties voor het wegtransport hebben donderdag een eindbod gedaan voor een nieuwe cao. TLN, (KNV en de Vereniging Verticaal Transport (VVT) bieden de 150 duizend werknemers in de sector een loonsverhoging van in totaal vijf procent tot eind volgend jaar. De CAO looptvan 1 oktober 2008 t/m 31 december 2009. De loonstijgingen zijn per 1 januari 2009 3,5% en per 1 oktober 2009 0,9%.

CAO-protestVolgens directeur Leon Ceelen van TLN zou een verdere loonstijging gezien de huidige economische situatie niet alleen onverantwoord zijn, maar zou die ook indruisen tegen de afspraken van vorige maand tussen het kabinet en de sociale partners over loonmatiging. Die loonmatiging was door het kabinet als voorwaarde gesteld voor het schrappen van het werknemersdeel van de WW-premie.

De werkgevers gaan ervan uit dat de vakbonden het bod voorleggen aan hun leden. Verder doen ze een beroep op die leden om ermee in te stemmen ‘in het belang van de sector, de continuïteit van de bedrijven en het behoud van de werkgelegenheid’.

De CNV Bedrijvenbond laat weten het bod inderdaad aan de leden voor te zullen leggen, maar noemt het bod een gemiste kans. De bond had bij de onderhandelingen ingezet op zes procent meer loon. “Niet omdat we zo gek op centen zijn, maar omdat de sector qua beloning zo ver achter ligt op vergelijkbare branches.” Een substantiële loonsverbetering zou er volgens onderhandelaar Joost van Egmond voor kunnen zorgen dat het beroepsgoederenvervoer aantrekkelijker wordt. “Dat laten de CAO-onderhandelingen Pen + papierwerkgevers nu na.”

Maximaal

De werkgevers benadrukken tevens dat met dit eindbod de maximale grenzen bereikt zijn van het Centraal Akkoord tussen kabinet en werkgevers- en werknemersorganisaties van 7 oktober jl. In dit akkoord zijn afspraken gemaakt over een maximale loonstijging van 3,5% voor het kalenderjaar 2009. Daar tegenover staat het vervallen van de WW-premie voor de werknemer. Het vervallen van de WW-premie voor werknemers betekent een verbetering van het inkomen van de werknemers in onze sector met 1,8 procent per 1 januari 2009. De totale inkomensstijging bedraagt als gevolg daarvan per 1 januari a.s. dus bijna 6 procent.

Acties? 

Onderhandelaar Jan Heilig (rechts) van FNV Bondgenoten reageerde zoals gewoonlijk op zijn weblog: “De leden moeten het nu zeggen. We hebben steeds gezegd dat als de inzet van in totaal 6 procent aan loonverbeteringen niet wordt gehaald, FNV Bondgenoten bereid is de stakingskassen te openen. Als de leden voor stemmen dan hebben we een CAO met bovenstaand resultaat. Of ze stemmen tegen. Maar bij tegen moet er wel bereidheid zijn om actie te voeren voor een beter resultaat,. Want tegen stemmen en geen actie betekent geen CAO enjan heilig (FNV) dus ook niet bovenstaande verbeteringen.” Volgens Heilig zijn er veel argumenten om wel actie te gaan voeren voor een beter resultaat. “We hebben een achterstand in te halen en dat gebeurt met dit eindbod maar heel beperkt. De werkgevers berekenen wel dieselprijsverhogingen door aan de opdrachtgevers, maar niet de door ons gevraagde 6 procent en die vergt veel minder aan doorberekening.” Er zijn volgens Heilig echter ook argumenten om akkoord te gaan met het eindbod. “We gaan een recessie tegemoet en we moeten straks vooral knokken om ons werk niet te verliezen. Het is wel de hoogste loonsverbetering die we ooit hebben gehad, de rest van Nederland moet dit nog maar zien te halen. Jullie kunnen ongetwijfeld nog veel meer argumenten voor en tegen verzinnen. Dat moeten jullie ook doen en niet de vakbondsbestuurders. Want jullie gaan er over, jullie stemmen op de ledenvergaderingen.” FNV Bondgenoten houdt op zaterdag 15 november een grote kadervergadering in Utrecht om de situatie te bespreken. “In het weekend van 29 en 30 november houden we in het hele land ledenvergaderingen en daar nemen we de beslissing met elkaar”, aldus Heilig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer