Einde nadert voor patronaal attest • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Einde nadert voor patronaal attest

Op 2 maart 2015 is het gedaan met het patronaal attest, dankzij de nieuwe tachograafverordening. Dat meldt EVO. Dat betekent dat er een eind komt aan een grote administratieve last voor bedrijven, tot tevredenheid van de verladersorganisatie.

patronaal_attestDe nieuwe verordening beschrijft dat bestuurders niet worden verplicht ‘tot het overleggen van documenten ter staving van hun bezigheden wanneer zij zich niet bij het voertuig bevinden’. Deze passage uit de verordening maakt een einde aan de verplichting van het bijhouden van het patronaal attest.

Een chauffeur moet wel handmatig in de digitale tachograaf registreren wat hij heeft gedaan tijdens de afwezigheid bij het voertuig. De tachograaf biedt deze mogelijkheid op het moment dat de chauffeur de bestuurderskaart invoert. Als een chauffeur bijvoorbeeld op maandag kantoorwerkzaamheden verricht, moet hij dit dus handmatig invoeren. Hetzelfde geldt voor een vakantie- of verlofperiode.

EVO gaat de komende periode met het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Inspectie Leefomgeving en Transport in gesprek over de gevolgen van deze nieuwe verordening.

3 reacties op “Einde nadert voor patronaal attest

 • Kan iemand uitleggen wat de EVO hiermee te maken heeft en waarom het tot tevredenheid is van de EVO?

 • van Drongelen

  Ik rij verschillende wagens met zowel digitale als analoge tachograaf. Hoe moet men dit dan registreren, als het patronaal attest verdwijnt?

  1. Ricardo

   Je moet de tijden die de tachograaf niet heeft geregistreerd op de achterkant invullen door streepjes te tekenen op het diagrammetje (die je normaal gesproken gebruikt als je tacho stuk is) Dus vanaf middernacht tot het moment dat je de schijf gaat gebruiken een streep bij “bedje” en na afloop vanaf het moment dat de schijf eruit gaat tot middernacht.

   Als je vrije dagen niet op de bestuurderskaart zijn geregistreerd pak je een blanco papieren schijf, streep je de volle 24 uur rust weg op het diagram aan de achterkant en vul je op de voorkant alleen je naam en de twee datumvelden in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer