Eurlings: afzender niet aansprakelijk voor overbelading • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Eurlings: afzender niet aansprakelijk voor overbelading

Minister Eurlings van Verkeer & Waterstaat neemt om juridische redenen het amendement van CDA-Kamerlid Van Heugten niet over. Dit amendement gaat ervan uit dat de afzender van goederen aansprakelijk kan worden gesteld voor overbelading van een voertuig. Dat meldt EVO op haar website.

De minister vindt dat het aansprakelijk stellen van de afzender niet goed past in het wetsvoorstel Wegvervoer Goederen (Wwg). Maar vervolgens stelt de minister een zogeheten kapstokbepaling voor, waarin hij dit via de achterdeur alsnog doet.

Eurlings wil met de kapstokbepaling in de Wwg tegemoet komen aan de bedoeling van de indieners van het amendement, namelijk dat een afzender die een voertuig bewust laat overbeladen, strafbaar wordt gesteld. “Maar in de regeling die de minister nu voor ogen heeft, worden afzenders aangesproken op het plegen van een economisch delict, zonder dat er van hun kant sprake hoeft te zijn van schuld of nalatigheid. Hij schiet met de kapstokbepaling het doel dus volkomen voorbij”, vindt EVO.

Het is de indieners van het amendement volgens EVO alleen om overbelading van vrachtauto’s te doen. Maar ook als de afzender niets kan doen aan de overbelading, loopt de afzender volgens het voorstel van de minister kans op heel hoge boetes. De regeling die de minister nu voor ogen heeft, veroorzaakt veel meer beladingvoorschriften, terwijl de eindverantwoordelijkheid toch echt bij de vrachtwagenchauffeur hoort te liggen.


Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer