Ga naar hoofdinhoud

Eurlings kiest voor doortrekken A4

Het kabinet wil dat nog deze kabinetsperiode begonnen wordt met de aanleg van de A4 door Midden-Delfland, het stuk snelweg waarover al veertig jaar wordt gesteggeld.

Minister Camiel Eurlings (Verkeer en Waterstaat) zei woensdag op een persbijeenkomst bij Rijkswaterstaat in Den Haag dat het kabinet ‘een bestuurlijke voorkeur’ heeft voor aanleg van deze zeven kilometer lange snelweg tussen Delft en Schiedam boven het verbreden van de snelweg A13 tussen Den Haag en Rotterdam. Daarnaast kan de aanleg van de A4 Midden-Delfland sneller worden gerealiseerd.

 
Het besluit moet juridisch nog worden getoetst. Eurlings wees erop dat er al vijftien ministers over de aanleg van de A4 Midden-Delfland hebben gesproken. “Ik zal de laatste zijn. Heel Nederland is toe aan duidelijkheid”, aldus Eurlings.
Onder het vorige kabinet werd met alle betrokken partijen een bestuursconvenant getekend waarin vastgelegd was dat de aanleg in 2008 zou beginnen en in 2013 zou zijn afgerond. Een rekenfout gooide later echter weer roet in het eten. Decennia geleden is er wel al een dijklichaam aangelegd voor het ontbrekende stukje snelweg.
 
EVO-directeur Dick van den Broek Humphreij is blij met het voornemen van het kabinet. “Minister Eurlings laat hier zien dat de daadkracht die hij aankondigde ook resultaten oplevert. Uit de Economische Wegwijzer van EVO en TLN blijkt dat de economische schade op het stuk tussen Den Haag en Rotterdam in vier jaar tijd explosief is gestegen met 68 procent. Eerder wees onderzoek van EVO uit dat 94 procent van de ondernemers die gevestigd zijn in de buurt van de A4 achter de aanleg van de A4 Delft – Schiedam staat en dat het bedrijfsleven helemaal niets ziet in verbreding van de A13 als alternatief. Wij hopen dan ook dat de juridische toets niet tot verdere vertraging leidt en dat de schop zo snel mogelijk de grond in kan. Dat is dus ruim voor 2011, want nog een paar jaar wachten is gelet op de enorme economische schade die de files nu al iedere dag oplevert, onverantwoord.”
 
Actievoerder Jeroen Roos van de Stichting Stop RW19/A4 zegt op Radio 1 dat hij het nog niet zo snel ziet gebeuren. “Procedures kosten veel tijd. Hij is de negende minister die het probeert, de tiende gaan we ook nog wel meemaken.” Volgens Roos levert de nieuwe weg weer een ander probleem op: een verstopte Beneluxtunnel. Een verbreding van de A13 is volgens Roos een betere oplossing voor de files op de drukke snelweg.

 


Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer