Ga naar hoofdinhoud

Euro 6 al in december 2013

Nieuwe vrachtwagens moeten in december 2013 Euro 6 motoren krijgen. Dat is bijna een jaar eerder dan voorgesteld. Het Europees Parlement en de EU-landen zijn dat onderling eens geworden.

Uitlaat truckDe schonere motoren moeten helpen de luchtvervuiling in Europa te bestrijden. “Concrete maatregelen zoals schonere auto’s en vrachtwagens zijn noodzakelijk. Daarom ben ik heel blij dat we dit erdoor hebben weten te krijgen”, reageerde minister Jacqueline Cramer (Milieu) maandag vanuit Peking.

Het voorstel van de Europese Commissie was dat alle nieuwe vrachtwagens en bussen in oktober 2014 de schonere Euro 6 motor moeten hebben. Europarlement en EU-landen vervroegen dat in een compromis naar december 2013. De motoren moeten fors minder stof en NOx (stikstofoxide) uitstoten, zodat gesloten roetfilters praktisch verplicht worden.

Landen mogen met premies de komst van deze schonere motoren versnellen. “Ik ben hier heel blij mee”, meldde Europarlementslid Dorette Corbey (PvdA), die zich in het parlement inzet voor schone lucht. “De EU heeft wel mooie normen voor lucht, maar er ontbrak tot dusver beleid om dat ook echt in praktijk te brengen.”

Het Europarlement stemt 4 december formeel over het onderhandelaarsakkoord; de gezamenlijke EU-landen doen dat later.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer