UPDATE: 178 miljoen euro voor beveiligde parkeerplaatsen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

UPDATE: 178 miljoen euro voor beveiligde parkeerplaatsen

foto ter illustratie

De Europese Commissie stelt in totaal 178 miljoen euro beschikbaar voor beveiligde parkeerplaatsen in heel Europa. TLN pleit al langer voor meer beveiligde parkeerplaatsen en is blij dat de Commissie dit probleem ook erkent.

De Europese Commissie maakte dit bekend tijdens een conferentie op dinsdag 6 november, waar de resultaten van een studie naar beveiligde parkeerplaatsen werden gepresenteerd.

EU-transportcommissaris Violeta Bulc sprak het publiek toe en gaf aan dat veilige parkeerplaatsen in Europa tot de kernprioriteiten van de Commissie behoren. Er is nu een groot tekort aan veilige parkeerplaatsen. Dit vormt onder andere een risico voor de verkeersveiligheid en vergroot het risico op ladingdiefstal. De Commissie stelt daarom in de komende jaren meer geld beschikbaar om meer parkeerplaatsen te kunnen financieren en op die manier de gaten in het Europese netwerk te kunnen vullen. De 178 miljoen euro is bestemd voor cofinanciering: de EU helpt ondernemers bij de investeringen die zij doen in beveiligde parkeerplaatsen.

De resultaten van het onderzoek laten zien dat er goed moet worden gekeken waar er dergelijke parkeerplaatsen nodig zijn; bij voorkeur liggen deze op routes die door vervoerder veel worden gebruikt (goederencorridors).

In het onderzoek werd ook in kaart gebracht hoe belanghebbenden denken over veilige parkeerplaatsen. Zo’n tweederde van de ondervraagde chauffeurs gaf aan wel eens te maken te hebben gehad met onveilige situaties op parkeerplaatsen. Van de ondervraagde vervoerders gaf 86 procent aan dat er een gebrek is aan voldoende veilige parkeergelegenheden. Zowel chauffeurs, transportbedrijven als verladers vinden dat er te weinig accurate informatie te vinden is over de beschikbaarheid van veilige parkeerplaatsen en te weinig mogelijkheden om die te boeken. Ook bleek dat er behoefte is aan een certificeringssysteem voor veilige parkeerplaatsen, dat in de gehele EU gebruikt wordt.

Europarlementariër Peter van Dalen is blij met de aangekondigde stappen. Hij hield een toespraak. “Ik verwelkom de belangrijkste kwesties die in deze studie zijn genoemd, met name een gemeenschappelijk overeengekomen certificeringsschema, verbeterde kwaliteit en het delen van parkeerinformatie voor vrachtwagens en de integratie van veilige en veilige parkeerterreinen voor vrachtwagens in de ontwikkeling van het TEN-T-netwerk. Dit is de eerste, zeer noodzakelijke stap om in de Europese Unie betere en veiligere parkeerplaatsen te ontwikkelen.

De ontwikkeling van een businessmodel voor veilige en veilige parkeerplaatsen voor vrachtwagens is ook welkom, aangezien het duidelijk is dat de lidstaten en de EU-financiering alleen niet de middelen zullen verschaffen die nodig zijn om de nodige faciliteiten te bouwen. Het is echter ook belangrijk dat we ons concentreren op de sociale en milieukwesties rondom de parkeergarages. Vrachtwagenchauffeurs kunnen niet worden bekritiseerd omdat ze niet willen betalen voor toegang tot beveiligde parkeerplaatsen, wanneer ze het minimumloon van een Oost-Europees land krijgen om maandenlang te werken en te wonen in West-Europese landen.

En last but not least: naast een toename van veilige en veilige parkeerterreinen, moeten de lidstaten ook meer inspecties en handhaving van de EU-regels uitvoeren.

Ik verwacht dat de publicatie van deze studie het momentum zal bieden dat niet alleen nodig is om de toegang tot en de beschikbaarheid van veilige en beveiligde parkeerplaatsen te verbeteren, maar ook zal dienen als een stap naar verbetering van de sociale rechten van degenen die werkzaam zijn in de goederenvervoersindustrie. En dat de renovatie van bestaande parkeerplaatsen of de bouw van nieuwe met Europese fondsen de werk- en leefomstandigheden voor zowel vrachtwagenchauffeurs als burgers zal verbeteren.”

2 reacties op “UPDATE: 178 miljoen euro voor beveiligde parkeerplaatsen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer