Europees Milieuagentschap wil transport aanpakken • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Europees Milieuagentschap wil transport aanpakken

Het EU-agentschap voor milieu wil een keiharde aanpak van de verkeer en transportbranche. De groeiende uitstoot van broeikasgassen moet aan banden worden gelegd, stelt het Europees Milieuagentschap EMA uit Kopenhagen maandag in een rapport.

De transportsector stoot volgens het agentschap alsmaar meer CO2 uit, als enige sector in de EU. “De motoren en brandstof worden milieuvriendelijker. Maar het resultaat gaat teniet door het groeiende transportverkeer. Per saldo stijgt de CO2-uitstoot 1,4 procent per jaar”, waarschuwde Gordon Mcinnes, adjunct-directeur van het agentschap maandag in het Europees Parlement in Brussel.
 
Europeanen gebruiken alsmaar meer auto’s: 18 procent tussen 1995 en 2004. Ze zitten er ook bovendien vaker alleen in, wat minder efficiënt is. Het vliegverkeer steeg zelfs met 49 procent in dezelfde periode.
Mcinnes pleit voor nieuwe automotoren die veel minder CO2 uitstoten dan de Europese Commissie had voorgesteld als norm. Hij wil ook ander gedrag van consumenten.
“Techniek alleen is niet genoeg. Dat is een sprookje”, zei Mcinnes. “We moeten anders gaan winkelen, anders op vakantie gaan en anders naar ons werk.” Alternatief is een beter openbaar vervoer en grotere capaciteit voor vrachttreinen. “Vrachttreinen reizen nu met de snelheid van een ijsbreker in de Oostzee. Dat kan veel beter”, schamperde transportdeskundige Peder Jensen van het agentschap.
 
Jensen is lovend over Nederlandse acties voor eco-rijden, zoals milieuvriendelijker rijden door bijvoorbeeld minder snel op te trekken. Jensen verwacht ook nog veel milieuwinst als Duitsland een maximumsnelheid zou invoeren op de Autobahn.

 


Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer