Ga naar hoofdinhoud

Europees Parlement vraagt aandacht voor cargoscreening door honden

De Europese Commisie moet werk maken van de inzet van Rascargo, een cargoscreening systeem met honden. Dat vindt VVD europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert. Zij heeft vragen ingediend bij de Europese Commissie over de brede steun van overheden aan de inzet van Rascargo.

Rascargo is een screeningsconcept waarbij gebruik wordt gemaakt van speciaal opgeleide honden voor detectie van explosieven in vracht. In de eerste fase wordt er lucht uit een vrachtauto of vrachtpallet afgezogen in een speciaal daarvoor ontwikkelde filter. De vracht wordt dus niet fysiek ‘besnuffeld’. In de tweede fase worden de filters voorgelegd aan de detectiehonden. Met succes wordt dit concept inmiddels toegepast in Frankrijk, jaarlijks zo’n 50.000 trucks op Charles de Gaulle. Momenteel vindt er een pilot plaats op Schiphol voor Nederlandse certificering.

 

VVD europarlementariër Jeanine Hennis- Plasschaert: “Innovatieve concepten en verdergaande technologische ontwikkelingen, gedragen door het bedrijfsleven, zijn noodzakelijk om blijvend in te zetten op een efficiënt en effectief goederen- en personenvervoer. Er zijn vele initiatieven in de markt gaande. Rascargo is hier een goed voorbeeld van. Het grote voordeel is dat de supply chain niet wordt verbroken, ofwel een win-win situatie waar de verlader en transporteur veel profijt van heeft. Ik heb de pilot site op Schiphol bezocht en het met eigen ogen kunnen aanschouwen. Ik ben diep onder de indruk. Het klinkt wellicht gek, de inzet van honden in deze technologische eeuw, maar het zou een belangrijke stap voorwaarts betekenen.”

 

Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer