Europees Parlement wil af van Luxemburgs tanktourisme • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Europees Parlement wil af van Luxemburgs tanktourisme

Om tanktourisme tegen te gaan wil het Europees Parlement de accijns op diesel verhogen.

europees parlement tanktourisme luxemburgMen wil dat het huidige belastingtarief op diesel wordt verhoogd tot het huidige minimumtarief voor loodvrije benzine. Zij willen echter een limiet op verdere verhogingen van accijnzen op benzine en diesel in de lidstaten die al de hoogste vorm van belastingen heffen.
Volgens het verslag van de Duitse europarlementarier Olle Schmidt bestaan er te grote verschillen tussen de door de lidstaten toegepaste belastingniveaus voor gasolie.  Deze verschillen kunnen volgens de Commissie leiden tot “tanktoerisme” met bijkomende vermeerdering van de CO2-uitstoot en verstoring van het principe van mededinging in grensregio’s. Landen als Luxemburg moeten volgens het EP daarom hun tarieven verhogen, enkele andere lidstaten hun accijns juist moeten bevriezen.
 
België en Nederland modaal
Nederland en België liggen rond het Europese gemiddelde wat betreft de accijnzen op benzine. Veel inwoners van Nederland en België wijken echter uit naar Duitsland of Luxemburg voor lagere benzineprijzen, iets wat middels het aannemen van het rapport tegengegaan tracht te worden.
Het Nederlandse Parlementslid Cornelis Visser toonde zich tevreden over het bereikte compromis met de Commissie, hoewel volgens hem “het milieuargument geen grote rol behoort te spelen.”
 
Wegvervoer de dupe
Hij noemde zich verder verbaasd dat “tanktoerisme wordt gebruikt als argument om de minimumaccijns op diesel voor het wegtransport te verhogen. Tanktoerisme in het wegtransport is volgens hem een randverschijnsel.
Overigens is de rol van het EP zoals dat heet “raadgevend”. Uiteindelijk beslost de Europese Commissie.
 

Auteur: Pieter Wieman

 

ttm.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer