Ga naar hoofdinhoud

Europese bedrijven eisen zuiniger trucks

Een grote groep Europese verladers, transportbedrijven en andere bedrijven en organisaties hebben een brief gestuurd aan Jean Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, met de vraag om werk te maken van zuiniger vrachtwagens. Onder de bedrijven die de brief ondertekenden zitten grote concerns als Ikea, Nestlé en Philips.

tankenDe bedrijven schrijven in de brief dat het effect van transport op het milieu en de samenleving bekend is, maar dat vrachtwagens weliswaar maar vijf procent van het verkeer uitmaken, maar wel goed zijn voor 25 procent van het brandstofverbruik en uitstoot. De klimaatdoelen die voor 2030 zijn gesteld worden gesteund door de transportsector en haar opdrachtgevers. De truckindustrie zou volgens de briefschrijvers meer kunnen doen aan brandstofverbruik en CO2-emissie van vrachtwagens. Het verbruik van vrachtwagens is namelijk in de afgelopen twintig jaar amper verbeterd, zo schrijven de bedrijven, die niet geloven dat een CO2-testprocedure en monitoren van CO2-uitstoot zuiniger trucks zou kunnen opleveren.

De bedrijven willen dat de EU een standaard opstelt voor de periode na 2020 dat CO2-uitstoot en brandstofverbruik voorschrijft, net zoals in Japan, China en de Verenigde Staten. De briefschrijvers rekenen voor dat tot 35 procent zuiniger trucks transportbedrijven op jaarbasis 10.000 euro per voertuig schelen.

 

Lees de brief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer