Europese Hof zet streep door cabinekamperen • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Europese Hof zet streep door cabinekamperen

Het Europese Hof van Justitie heeft besloten dat het doorbrengen van de normale wekelijkse rusttijd van 45 uur niet in de truckcabine mag. Dat is de conclusie in de rechtszaak die transporteur Vaditrans tegen de Belgische staat had aangespannen.

De Belgische overheid verbiedt namelijk, net als vele andere landen, het cabinekamperen. Vaditrans kwam daar tegen in opstand en wilde door een rechtszaak duidelijkheid hebben. Uiteindelijk vroeg de Belgische Raad van State bij het Europese Hof om de juiste interpretatie van artikel 8, lid 8, van verordening (EG) nr. 561/2006. De rechtszaak werd met grote interesse gevolgd en er werd zelfs aan gerefereerd in debatten in de Tweede Kamer. Toenmalig verkeersminister Schultz gaf zelfs aan te wachten op de uitspraak in deze zaak alvorens een beslissing te nemen over een mogelijk Nederlands verbod op cabinekamperen.

Een Europees verbod op het doorbrengen van de normale wekelijkse rust in de cabine is inmiddels geregeld in het EU mobility package. De uitspraak van het Europese Hof zorgt er in ieder geval voor dat er geen juridische barrières meer zijn om dat pakket aan maatregelen tot uitvoer te brengen.

Jurisprudentie en regelgeving zijn natuurlijk één ding, handhaving is weer heel iets anders. Geen enkel handhavingsapparaat waar dan ook in Europa, laat staan onze eigen ILT, heeft mankracht genoeg om parkeerplaatsen schoon te gaan vegen. Men kan voormalig minister Schultz veel nageven, maar niet dat ze dat al tijdig in de smiezen had: “Hoe wil je dat handhaven? 45 uur lang naast die cabine gaan staan?”, aldus de minister tijdens een debat eerder dit jaar. “Er is al contact geweest met inspecties in het buitenland en daaruit blijkt dat de bewijsvinding dat chauffeurs niet elders zijn geweest in die 45 uur bijzonder lastig dan wel onmogelijk is.”

Transport en Logistiek Nederland vindt dat de uitspraak duidelijkheid schept en ziet deze als positief. Hiermee is een gelijk speelveld voor transportondernemingen in Europa een stap dichterbij, aldus de branche-organisatie. Het niet handhaven vindt TLN niet wenselijk.  “Dat Nederland het verbod tot nu toe niet handhaaft, zorgt ervoor dat Nederland ‘de parkeerplaats van Europa’ is: chauffeurs komen speciaal naar ons land om de 45 uur rust in de cabine door te brengen. Dit is niet wenselijk: beveiligde parkeerplaatsen met goede voorzieningen zijn schaars. En bij volle parkeerplaatsen zijn chauffeurs niet meer in staat om aan de rij- en rusttijden te voldoen. Verder zorgen langparkeerders vaak voor overlast. TLN gaat ervan uit dat de Nederlandse overheid het verbod nu zo snel mogelijk gaat handhaven, maar natuurlijk niet voordat zij Nederlandse transporteurs goed op de hoogte brengen van het verbod. Voor de langere termijn pleit TLN voor Europese regels die goed zijn voor de chauffeur én rekening houden met de flexibiliteit die transport vergt. TLN vindt een humane behandeling van chauffeurs belangrijk; maandenlang achter elkaar onderweg zijn hoort daar niet bij. Maar transport vergt ook flexibiliteit. TLN vindt daarom dat het uiteindelijk mogelijk moet zijn om eens in de vier weken de 45 uur rust in de cabine door te brengen, liefst op een beveiligde parkeerplaats met goede voorzieningen. Maar die regel moet daarom wel voor álle Europese landen hetzelfde zijn. TLN pleit er daarom voor dit op te nemen in het Mobility Package, een pakket aan maatregelen voor de transportsector in de gehele Europese Unie geldt”, aldus TLN in een verklaring.

Voor wie de details van de rechtszaak en de uitspraak wil bekijken, die zijn hier in te zien

2 reacties op “Europese Hof zet streep door cabinekamperen

  • Harm

    Ik voorzie het sterven van festivals als Truckstar….. Chauffeurs die nu feesten en gewoon lekker overnachten in hun auto gebruik maken om dan 45 uur op de lijst te zetten hebben ineens een probleem………

  • Handhaving kan zich in eerste instantie beperken tot een brede strook langs de grens. Dat voorkomt in ieder geval dat chauffeurs speciaal omrijden om in Nederland te kunnen parkeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer