Ga naar hoofdinhoud

Europese truck controle: 50.000 overtredingen

Bij een grote Europese controle zijn werden bij de controle van 179.000 trucks maar liefst 50.000 overtredingen vastgesteld.

politie controle TISPOLIn totaal bleken 1200 chauffeurs niet gemachtigd tot het besturen  van een vrachtauto en bleken 2600 trucks niet geschikt voor deelname aan het verkeer. De controle vond plaats in Tispol verband op doorgaande routes in 24 europese landen. Gekeken werd naar overtredingen van de algemene verkeersregels, rijtijdenwet, alcoholgebruik, veiligheid van net voertuig en van de lading.  In  totaal constateerde men bij 684 chauffeurs een te hoog alcoholpromillage, werd in 8,685 een overschrijding van de maximum snelheid geconstateerd en waren en 14,184 overtredingen van de rijtijdenwet. Overigens werden de meeste overtredingen geconstateerd in Frankrijk, Duistland en Polen. In Nederland viel de schade mee.

 

Erg of niet?

Of deze controle een correct beeld schetst van de gang van zaken in het hele Europese wegtransport valt niet te zeggen omdat niet bekend is wat de steekproefgrootte is. Een aantal van 50.000 op in totaal bijna 180.000 gecontroleerde trucks lijkt hoog maar geeft een vertekend beeld. De 50.000 moet worden afgezet tegen het totaal aantal trucks dat de controlepunten tijdens de controle is gepasseerd. En zelfs dan is de kwaliteit van de steekproef onderzoektechnisch gezien nog twijfelachtig omdat de controlerende ambtenaren waarschijnlijk niet a-select controleren: Een gammel uitziende Oekrainse truck laat men waarschijnlijk niet doorrijden.

P.C. Wieman

 

Klik op de onderstaande PDF om een totaal overzicht te krijgen van alle controles en overtredingen


Auteur: Pieter Wieman

 

ttm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer