EVO wil gesprek over grenscontroles en opent hulplijn • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

EVO wil gesprek over grenscontroles en opent hulplijn

Verladersorganisatie EVO, exportvereniging Fenedex en Transport en Logistiek Nederland (TLN) willen samen met het kabinet werken aan veiligheidsmaatregelen aan de grens die tegelijkertijd het vrije verkeer van goederen garanderen. De organisaties willen dat het kabinet zich hier ook in Europa hard voor maakt. EVO opent tevens een Schengen-hulplijn voor ondernemers.

grenscontrole_vluchtelingen2Het vrije verkeer van personen en goederen zijn de economische fundamenten onder de Europese Unie. Hoewel EVO, Fenedex en TLN de huidige veiligheidsmaatregelen en de inspanningen van het kabinet om de grenzen te beveiligen door mobiele controles begrijpen, tasten veel bedrijven in het duister over de precieze aard van de grenscontroles in andere Europese lidstaten. Als er door deze controles vertragingen door ontstaan, is het voor veel bedrijven ook onduidelijk wie daar aansprakelijk voor is.

In een brief aan het kabinet stellen de ondernemersorganisaties maatregelen voor die het goederenvervoer veilig kunnen laten doorstromen, waaronder aparte rijstroken voor het vrachtverkeer, een vrije doorgang voor bedrijven die aantoonbaar zelf voorzorgsmaatregelen nemen of slimme infraroodscans. EVO, Fenedex en TLN vragen het kabinet om dergelijke oplossingen te bepleiten bij de regeringen van andere Europese lidstaten. Om de ongehinderde goederenstroom en het handelsverkeer binnen de Europese Unie uiteindelijk weer volledig op gang te krijgen, moeten de grenscontroles uiteindelijk verplaatsen naar de Europese buitengrenzen. Het Nederlandse kabinet maakt zich hier al hard voor.

Bedrijven in Nederland exporteren voor ruim 310 miljard euro naar andere lidstaten, inclusief de doorvoer van goederen die binnenkomen op de Nederlandse mainports als Rotterdam en Schiphol. Een afname van vijf procent van deze doorvoer en export kost de Nederlandse economie al zo’n 15,5 miljard euro per jaar. Naast directe schade, zorgen vertragingen van goederenstromen aan de grens ook voor verstoringen in de handel en productie. Zo zorgen vertragingen voor strubbelingen in de relaties tussen leveranciers en afnemers en leggen zij soms productieprocessen in fabrieken elders in Europa stil omdat onderdelen te laat aankomen.

EVO en Fenedex starten tevens een hulplijn voor ondernemers die door controles aan de Europese binnengrenzen vertragingen oplopen. Handels- en productiebedrijven tasten vaak in het duister over de precieze aard van de grenscontroles die EU-lidstaten invoeren. Als er sprake is van vertragingen door grenscontroles, is het vervolgens onduidelijk wie er voor de schade aansprakelijk is.

Volgens EVO en Fenedex, die samen opkomen voor de internationale logistieke en handelsbelangen van het bedrijfsleven, zorgen de vertragingen voor strubbelingen in de relaties tussen leveranciers en afnemers en leggen zij productieprocessen in fabrieken elders in Europa stil. Nederland exporteert jaarlijks voor meer dan 300 miljard euro naar andere Europese lidstaten – van bijvoorbeeld één miljard euro aan chemische producten naar Italië tot een half miljard euro aan groente en fruit naar Zweden.

Ondernemers die zich afvragen welke landen er grenscontroles hebben en wat de precieze aard van deze controles is, kunnen de zogenoemde Schengen-hulplijn bellen via 079-3467346. Door deze informatie, die ook op een speciale website staat, kunnen handelaren en producenten hun goederenvervoer beter plannen. Ook geven EVO en Fenedex ondernemers antwoorden op juridische vragen en bieden zij een overzicht van de files die er ontstaan zijn door grenscontroles. EVO en Fenedex vroegen het kabinet eerder vandaag om zich in Europa hard te maken voor het vrije verkeer van goederen, bijvoorbeeld door aparte rijstroken voor het vrachtverkeer of een vrije doorgang voor bedrijven die aantoonbaar zelf voorzorgsmaatregelen nemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer