Fieldlab voor blockchain technologie • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Fieldlab voor blockchain technologie

De gemeente en het Havenbedrijf Rotterdam starten gezamenlijk een fieldlab om concrete toepassingen en oplossingen te ontwikkelen, gebaseerd op blockchain technologie. Het praktijkgerichte centrum wordt ‘BlockLab’ gedoopt.

BlockLab is geïnitieer​d en gefinancierd door het Havenbedrijf Rotterdam en de Gemeente Rotterdam en wordt ondersteund door regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter. De opening is daarom in handen van Allard Castelein, president-directeur Havenbedrijf Rotterdam, de Rotterdamse wethouder economie Maarten Struijvenberg en de directeur van InnovationQuarter, Rinke Zonneveld. Tijdens de opening worden niet alleen team en ambities voorgesteld, maar worden meteen al de eerste praktijktoepassingen gepresenteerd, die tijdens de aanloopfase zijn ontwikkeld.

Blockchain technologie wordt gezien als een van de meest cruciale innovatiegebieden van dit moment. Basisprincipe is dat gebruikers onderling transacties kunnen doen, zonder tussenkomst van derden. Datatechnologie waarborgt checks and balances en zorgt voor automatische verwerking. Hierdoor wordt het mogelijk om grote netwerken, ketens en markten vele malen efficiënter in te richten, zonder dat daar een dominante, regulerende partij voor nodig is. Dit geldt voor bedrijven, individuen en zelfs voor machines. Blockchain is bijvoorbeeld de technologie achter bitcoin.

“Overal hoor je de kreet ‘blockchain’, maar volledig werkende toepassingen zijn nog dun gezaaid”, aldus Struijvenberg. “Met BlockLab brengen we daar verandering in. Dat is belangrijk omdat we voor de next economy échte vernieuwing nodig hebben. Blockchain kan die helpen mogelijk maken.”​

Zo maakt blockchain het bijvoorbeeld mogelijk om een fijnmazig decentraal energienetwerk op te zetten, waarin bedrijven onderling restwarmte verhandelen, en stadsbewoners elektriciteit. Hiermee wordt een boost gegeven aan de energietransitie-opgave van haven en stad.

“Dat maakt het voor ons al heel interessant”, vult Castelein aan. “Maar ik denk ook aan de vele toepassingen die blockchain binnen de logistieke ketens mogelijk maakt om goederenstromen efficiënter te organiseren. Deze stap sluit naadloos aan bij onze ‘smartest port’-ambities.”

Tot de eerste concrete projecten die tijdens de officiële opening gepresenteerd worden, behoort een blockchain toepassing voor voorraadfinanciering in de havenlogistiek die in samenwerking met Exact en ABN AMRO ontwikkeld is. Ook wordt bekendgemaakt welke innovatiepartners financiering ontvangen om blockchain toepassingen voor de energiemarkt te ontwikkelen.

Het BlockLab start met een vijfkoppig kernteam en is gevestigd in het Cambridge Innovation Center in Rotterdam. In het fieldlab worden theoretische blockchain ideeën, met consortia van ontwikkelaars en gebruikers, in een praktijkomgeving ontwikkeld, getest en uitgewerkt tot concrete kansen. Daarnaast fungeert het lab als kennisbron voor het regionale bedrijfsleven. Met de Hogeschool Rotterdam wordt curriculum ontwikkeld, om aanwas van blockchain talent te organiseren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer