‘FNV alsnog partner in nieuwe CAO’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

‘FNV alsnog partner in nieuwe CAO’

Vakbond FNV heeft zich alsnog aangemeld bij het ministerie van SZW om als partner in de nieuwe CAO Beroepsgoederenvervoer te worden opgenomen. Dat schrijft Marsha Vallenduuk van het gelijknamige advocatenkantoor op LinkedIn.

Op 17 juli meldde TTM.nl dat Vallenduuk had gesignaleerd dat FNV niet als partner was vermeld in de nieuwe CAO, zoals op dat moment de stand van zaken was op de site van het ministerie van SZW. Toen TTM.nl bij FNV om opheldering vroeg beweerd het bij hoog en laag dat er ‘niets aan de hand was’. Marsha Vallenduuk schrijft nu: “Blijkbaar was het belletje van TTM.nl op 17 juli een ware wake-up-call voor FNV dat zij niet als partij bij het Ministerie geregistreerd was. Daarna hebben partijen zo snel mogelijk de CAO opnieuw aangemeld bij het Ministerie. Op de site van het Ministerie is immers opvallend genoeg te lezen dat op 19 juli 2017 de kennisgeving van ontvangst is geregistreerd van de identieke CAO-tekst en dit keer mét FNV.”

Vallenduuk schrijft verder: “De oorspronkelijk aangemelde CAO’s zonder FNV staan er ook nog steeds op, de SOOB-CAO dateert van 14 juni 2017 en de arbeidsvoorwaarden-CAO van 21 juni 2017. Data waarop het FNV nog niet getekend had, immers op 28 juni 2017 waren FNV-leden nog aan het stemmen.  Een CAO treedt in werking nadat deze is aangemeld bij het Ministerie. De CAO was dus al in werking getreden vóórdat FNV ging stemmen. De subsectorraad van FNV had eerder nog de chauffeurs geadviseerd om niet akkoord te gaan. Maar nadat de CAO al in werking getreden was, hebben de chauffeurs op 28 juni 2017 eigenlijk nog slechts een alles of niets-stem kunnen uitbrengen… Namelijk of vakbond FNV wel of niet haar belangen in de toekomst mocht behartigen en of zij zelf als gebonden werknemer nakoming van de CAO konden blijven afdwingen. Hun stem was illusoir ten opzichte van de CAO die al in werking was getreden. Overigens staat FNV nog steeds niet als partij vermeld in de aanvraag voor algemeen verbindend verklaring van de CAO. Die ligt immers reeds per 10 juli ter visie tot 31 juli 2017. Als partijen die aanvraag opnieuw moeten indienen dan schuift de ingangsdatum van de algemeen verbindend verklaring op, iets wat vermoedelijk onwenselijk is.”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer