FNV: ‘Boetes malafide transportbedrijven veel te laag’ • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

FNV: ‘Boetes malafide transportbedrijven veel te laag’

De boetes die malafide transportbedrijven krijgen opgelegd, zijn veel te laag. Dat beweerde vakbond FNV dinsdag in een reportage bij EenVandaag. Het is beleid van de inspectie om de boetes fors naar beneden bij te stellen als een bedrijf bijvoorbeeld voor het eerst tegen de lamp loopt, en dat vindt FNV niet kunnen.

In de reportage fulmineert FNV vooral tegen Brinkman Trans Holland. De FNV heeft uitgerekend dat op basis van inspectierapporten over Brinkman het bedrijf zich schuldig zou hebben gemaakt voor een bedrag aan 356.000 euro aan misdrijven en maar liefst 560.000 euro aan waarschuwingen te hebben betaald. Maar zo diep zal het transportbedrijf waarschijnlijk niet in de buidel hoeven tasten. Dat komt omdat het beleid bij de ILT is  om opgelegde boetes fors naar beneden bij te stellen als een bedrijf bijvoorbeeld voor het eerst tegen de lamp loopt. Hierdoor zal Brinkman waarschijnlijk maar 61.500 euro aan boete hoeven te betalen. Bekijk hieronder de reportage van EenVandaag.

Edwin Atema van de FNV zegt in de reportage het onbegrijpelijk dat Brinkman er met zo’n lage boete van afkomt. “Dit soort boetes zijn echt een lachertje, daar liggen ze niet wakker van bij dit soort bedrijven. Terwijl het hier echt om een bedrijf gaat dat lak heeft aan de regels en personeel stelselmatig uitbuit. De pakkans is daarbij echt enorm laag. Bij dit bedrijf kwam bijvoorbeeld in 5 jaar tijd maar 1 keer een inspecteur langs. En dan hebben ze beet en komt een bedrijf er zo makkelijk van af.”

Ook hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp verbaast zich over de hoogte van de boete die Brinkman waarschijnlijk krijgt opgelegd. “Het gaat hier om ernstige schendingen van de rij- en rusttijdenwet, dus ook om verkeersveiligheid. Zo’n boete werkt dan niet bepaald afschrikwekkend voor zo’n bedrijf.”

Brinkman Trans Holland wil in de reportage niet reageren, omdat er momenteel nog een zienswijzeprocedure bij ILT loopt.

Bron: EenVandaag

Eén reactie op “FNV: ‘Boetes malafide transportbedrijven veel te laag’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer