Ga naar hoofdinhoud

FNV dreigt met rechtsgang voor deelnemers proef eyetrackers

FNV Transport en Logistiek heeft TVM gesommeerd om onmiddellijk te stoppen met het installeren van eyetrackers en dashboardcamera’s in vrachtwagencabines. Volgens de bond overtreedt TVM de privacywetgeving.

DSS_-Koninklijke-Beuk_-camera-op-dashboard“Als TVM deze sommatie negeert, zullen wij een juridische procedure starten tegen TVM. Ook deelnemende werkgevers kunnen een procedure tegemoet zien”, zegt Egon Groen van FNV Transport en Logistiek. Daarmee gaat Groen volledig voorbij aan de goedkeuring die minister Schultz verleende aan de proef van TVM, waarbij ze opmerkte dat het wel goed zat met privacy.

FNV hecht een groot belang aan verkeersveiligheid, maar is tegenstander van de proef van TVM. Groen: “Het is symptoombestrijding in plaats van dat het de oorzaken aanpakt. De afgelopen jaren is er al veelvuldig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar vrachtwagenongelukken. Alhoewel ieder incident op zichzelf staat en steeds apart onderzocht moet worden, blijkt uit die onderzoeken dat vaak dezelfde achterliggende oorzaken een rol spelen, zoals vermoeidheid, afleiding en het gedrag van medeweggebruikers. TVM spant met zijn proef het paard achter de wagen. Het bestrijdt symptomen zoals dichtvallende ogen, in plaats van dat het iets aan de oorzaken doet, zoals vermoeidheid.”

Ook vreest de bond dat de gegevens later alsnog tegen de chauffeurs gebruikt zullen worden. Groen: “Te vaak is er in deze sector sprake van een afrekencultuur. Er is een reëel risico dat de chauffeur wordt afgerekend op basis van de gegevens die deze Twaalf Actrossen voor Koeriersdienst Zwolleapparatuur genereert.” Er is volgens de FNV geen rechtvaardiging te vinden om deze apparatuur in vrachtwagencabines in te bouwen, terwijl daarmee wel de privacy van chauffeurs geschonden wordt.

FNV Transport en Logistiek heeft diverse keren de mening van vrachtwagenchauffeurs gevraagd. Het overgrote deel van chauffeurs van de bedrijven die deelnemen aan de TVM proef tekenden de petitie van de FNV tegen de installatie van de eyetrackers en andere camera’s. Groen: “Vrijdag gaan we weer verder met handtekeningen ophalen bij een deelnemend bedrijf, ditmaal bij transportbedrijf Koeriersdienst Zwolle.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer