FNV en CNV dreigen Albert Heijn met acties • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

FNV en CNV dreigen Albert Heijn met acties

FNV en CNV dreigen met acties bij de distributiecentra van Albert Heijn (AH) als het bedrijf niet ingaat op eisen voor een betere cao voor de werknemers. De vakbond geeft AH de tijd tot vrijdag 16.00 uur. Als de supermarktketen het ultimatum negeert, dan beginnen volgende week stakingen. Delen van het land krijgen dan te maken met lege Albert Heijns, aldus FNV Bondgenoten.

Albert Heijn dcBestuurder Lex Makkinje van FNV Bondgenoten: “Ik zou het heel vervelend vinden om zo vlak voor Sinterklaas in een Albert Heijn met lege schappen te staan. Ik kan me niet voorstellen dat AH dat z’n klant wil aandoen. En dat hoeft ook niet: ze kunnen met ons een goede cao afsluiten.”

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de werknemers bij de distributiecentra liepen vorige week vast. De vakbond wil dat Albert Heijn de voorstellen om het ouderenbeleid ‘uit te kleden’ van tafel haalt. Ook wil de bond praten over werkdruk, veiligheid en de beloning van jongere werknemers.

Albert Heijn wil een aantal regelingen voor oudere werknemers volgens de bond drastisch uitkleden. Zo moet de leeftijd dat werknemers geen nachtdiensten meer hoeven te draaien, omhoog van 50 naar 55 jaar.

Makkinje: “Die maatregelen zijn niet voor niets ooit ingevoerd. Werken bij een distributiecentrum is vreselijk zwaar. Die jongens lopen elke dag een paar ton op en neer te sjouwen. Als je wilt dat ze een beetje gezond hun pensioen halen, moet je daar maatregelen voor afspreken. Levensfasebewust personeelsbeleid, noemen we dat.”

Verder rijst volgens FNV Bondgenoten de werkdruk de pan uit en neemt de veiligheid af. “Laten we het daar eens over hebben.” Ook wil de bond dat de jeugdschalen worden geschrapt. “Geen jongere wil meer in een distributiecentrum werken, omdat het zwaar werk is en slecht betaalt. Door ze volwassen te belonen, maak je een baan wat aantrekkelijker.”

Na FNV Bondgenoten heeft CNV Dienstenbond donderdag Albert Heijn ook een ultimatum gesteld. Als het bedrijf niet voor maandagochtend 06.00 uur ingaat op cao-eisen voor personeel in de distributiecentra, volgen acties, aldus de bond. De collegabond gaat naar eigen zeggen vrijdagmiddag vanaf 16.00 uur tot acties over.

Albert Heijn heeft zes distributiecentra in het land die in totaal zo’n achthonderd supermarkten bevoorraden. Bij de distributiecentra werken 3300 mensen en 1500 uitzendkrachten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer