Ga naar hoofdinhoud

FNV weer in actie tegen ‘transportmisstanden’ bij IKEA

Volgens vakbond FNV klopt er sociaal gezien maar weinig van de transporten bij IKEA. Om 11.30 uur maandagochtend onthult Han Busker van het FNV-bestuur een ‘The Real IKEA’-vrachtwagen. Aansluitend wordt de steun van het winkelend publiek gevraagd voor echte banen bij de transporten van IKEA. De komende tijd wordt op meerdere plekken in Europa en daarbuiten aandacht gevraagd voor de transportmisstanden bij IKEA. Enkele jaren geleden kwam FNV ook al in actie tegen IKEA, maar klaarblijkelijk zonder tastbaar resultaat.

Volgens NRC gaat FNV aangifte doen tegen ECS in Zeebrugge en Venlo, Samskip Van Dieren in Genemuiden en Rotterdam, Brinkman Trans-Holland in Emmen en hun buitenlandse vestigingen en onderaannemers. Brinkman Trans-Holland kreeg afgelopen weekend al bezoek van ILT.

IKEAHan Busker: “FNV-leden maken samen een vuist tegen de uitbuiting van buitenlandse chauffeurs die goederen aanleveren die zij in de IKEA-winkels verkopen. Vandaag laten IKEA-medewerkers en vrachtwagenchauffeurs gezamenlijk van zich horen, deze race naar beneden moet stoppen.”

De FNV onderzocht naar eigen zeggen samen met buitenlandse vakbonden (verenigd in de ITF, International Transportworkers Federation) de wegtransporten voor IKEA. De resultaten waren schrikbarend. “Het is zelfs zo erg dat de chauffeurs bij ons in de bosjes moeten poepen”, zegt een IKEA-medewerker en tevens FNV-lid. Volgens FNV heeft IKEA op papier een mooi beleid ten aanzien van het behandelen van werknemers in zijn keten, maar heeft overleg met de Zweedse woongigant geen fundamentele resultaten opgeleverd. De uitbuiting van chauffeurs en concurrentievervalsing gaan volgens FNV op grote schaal door. Daarom vragen de vakbonden publiekelijk aandacht voor de misstanden en wordt aangifte gedaan tegen de transporteurs.

Werknemers uit Oost-Europa worden uitgebuit en lokale werknemers en arbeidsvoorwaarden liggen onder vuur, zegt Edwin Atema van FNV-VNB: “Wat we bij de IKEA-transporten zien, heeft niks meer te maken met de vrije markt of onduidelijke regels. Het is gewoon sociaal economische criminaliteit. Daar waar IKEA zijn verantwoordelijkheid niet neemt, doen wij dat wel. Er rest ons niets anders dan aangifte te doen tegen de transporteurs. Wij zien IKEA als economisch werkgever die de echte oplossing in handen heeft om de misstanden fundamenteel uit te roeien. Natuurlijk hopen we dat IKEA alsnog actie onderneemt en met ons afspraken wil maken om de zaken duurzaam op te lossen.”

dömping ikeaFNV schetst nog even de aanklacht: ‘Chauffeurs uit Oost-Europa en zelfs uit Oekraïne, Wit-Rusland en Moldavië leven maanden in hun cabines, soms voor een loon van honderd euro per maand. De chauffeurs rijden niet in Oost-Europa maar in het westen naar de winkels. Hun werkgevers vervalsen verklaringen over loon en vrachtdocumenten om de werkelijkheid te verdoezelen. Er wordt fraude gepleegd met de rij- en rusttijden en bedrijven doen illegale ritten. Alles om te kunnen rijden voor de prijzen die IKEA biedt. Of het nu de Nederlandse plant is in de Zweedse winkel of de Zweedse Billy in de Barendrechtse vestiging: over de goederen hangt de sluier van sociaal economische criminaliteit.’

IKEA Nederland is maandagmorgen niet bereikbaar voor een reactie, maar het bedrijf heeft aan NRC een schriftelijke reactie gegeven waarin het verwijst naar de gedragscode van het bedrijf. Verder zegt de woongigant te hechten aan ‘veilige werkomstandigheden’ en een ‘goed personeelsbeleid’ voor eigen medewerkers en die van leveranciers en onderaannemers. “IKEA let scherp op prijzen en is vanwege de grote volumes doorgaans ook in staat aantrekkelijke prijsafspraken te maken. Maar we bestrijden dat dit in de transportsector een prijsdruk in de hand zou werken die automatisch leidt tot ‘malafide praktijken’, zoals de FNV die omschrijft”, aldus IKEA in NRC.

Eén reactie op “FNV weer in actie tegen ‘transportmisstanden’ bij IKEA

  • arie de kleine

    de fnv moet niet bij ikea zijn maar bij de transport bedrijffen die zijn de boos donders die willen over de rug van de schauffeur veel geld verdiennen en gewoon de vergunning in trekken van die bedrijffen makkelijk zat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer