Ga naar hoofdinhoud

FNV wil cabotage laten verbieden

De voorgenomen regels rond cabotage in het EU Mobility Package zijn vakbond FNV een doorn in het oog. Volgens de vakbond worden buitenlandse chauffeurs de nomaden van de weg en moet cabotage verboden worden.

Volgens FNV wordt er enorm misbruik gemaakt van de cabotagewetgeving. De werknemer ‘caboteert’ eerst in Nederland, gaat de grens over naar België, caboteert daar ook en komt weer terug in Nederland of rijdt door naar Frankrijk. Zo zien we overvolle parkeerplaatsen langs de grenzen. omdat deze buitenlandse chauffeurs door hun werkgevers verplicht worden maandenlang door Europa te reizen zonder thuis te komen.

In het EU Mobility Package heeft de Europese Commissie voorgesteld cabotage gedurende 5 dagen volledig vrij te geven. Volgens FNV betekent dit dat buitenlandse werkgevers in staat gesteld worden hun werknemers onbeperkt te laten werken in een ander (West-Europees) land. “Ga maar na: 5 dagen in Nederland; 5 dagen in België en daarna weer naar Nederland. We merken nu al dat transportbedrijven massaal misbruik maken van de huidige wetgeving. Het verder vrijgeven van de cabotage zorgt bij ons voor verlies van banen en voor nog meer uitbuiting van buitenlandse werknemers”, betoogt FNV op haar website.

De cabotage wordt volgens FNV absoluut niet gebruikt waar het voor bedoeld was: het voorkomen van lege kilometers. “Bedrijven misbruiken de regeling massaal en verdringen daarmee volwaardige werkgelegenheid. Dat is dus niet in het belang van Nederlandse chauffeurs! Daarom wil de FNV dat cabotage verboden wordt. Een Poolse chauffeur laadt in Polen, rijdt naar Rotterdam; wacht al dan niet op retourvracht en gaat vervolgens terug naar Polen. Ook hierover willen we in gesprek gaan met de ministeries en met Transport en Logistiek Nederland om te bespreken hoe zij hier over denken”, aldus FNV.

Overigens is het al lang bekend dat cabotage in Nederland slechts 0,79 procent van het aantal beladen ritten uitmaakt. Ook lokale cabotage komt minimaal voor, zo bleek uit onderzoek van ILT vorig jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer