Ga naar hoofdinhoud

FNV wil ontslag chauffeurs Brinkman Trans voorkomen

FNV Transport en Logistiek is namens drie chauffeurs van transporteur Brinkman Trans Holland (Brinkman) uit Emmen naar de rechter gestapt om te eisen dat de chauffeurs hun gewone werkzaamheden weer kunnen oppakken. Het kort geding dient vandaag, maandag 27 maart om 10:30 uur, bij de rechtbank Leeuwarden.

Volgens FNV probeert Brinkman de chauffeurs nu voor de derde keer te ontslaan omdat ze voor hun rechten opkomen. Eerdere rechtszaken daarover trok Brinkman weer in voordat deze door de rechter zouden worden behandeld.

FNV-voorzitter Han Busker: “Ik ben er trots op dat onze kaderleden bij Brinkman opstaan voor hun rechten en niet wijken voor bedreigingen van hun werkgever. In december was ik bij de IKEA-actie in Barendrecht waar kaderleden van zowel IKEA als transportbedrijven zij aan zij stonden om aandacht te vragen voor wat er bij de transporteurs van IKEA gaande is. Daar sprak ik ook onze kaderleden van Brinkman. Respect voor deze mannen. Met zulke kaderleden gaan we de race naar beneden stoppen en zorgen voor een eerlijke arbeidsmarkt.”

Ruim een maand geleden wonnen drie chauffeurs die ook vakbondskaderlid zijn samen met FNV een rechtszaak tegen Brinkman over de inzet van buitenlandse chauffeurs en cao-naleving. De vrachtwagenchauffeurs kregen daarop flinke nabetalingen.

De inspectie ILT heeft enige tijd geleden een onderzoek gedaan bij het bedrijf. Bovendien heeft Brinkman naar aanleiding van de eerder verloren rechtszaak de nodige aandacht gekregen in de pers. Dit wordt de drie chauffeurs verweten en vanwege hun FNV-lidmaatschap zijn twee van hen ontslagen en hangt de derde ontslag boven het hoofd. Eén van de chauffeurs heeft zich volgens Brinkman op Facebook negatief uitgelaten over het bedrijf.

Volgens FNV heerst een dubbele moraal bij het transportbedrijf. Eerder bedreigde een kantoormedewerker de chauffeurs en een vakbondsmedewerker al met de dood. Deze kantoormedewerker werkt nog gewoon bij Brinkman en heeft nu zelfs eigen vrachtauto’s die in onderaanneming van Brinkman en IKEA ritten rijden. Brinkman heeft volgens FNV nooit afstand willen nemen van de bedreigingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer