Ga naar hoofdinhoud

‘FNV ziet machtspositie afbrokkelen’

De eens oppermachtige positie van vakbond FNV neemt in razendsnel tempo af. De FNV is bijna 30 procent van zijn ‘marktaandeel’ in CAO-onderhandelingen kwijtgeraakt aan CNV. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van werkgeversorganisatie en cao-specialist AWVN, schrijft het FD.

Lang was het passeren van FNV not done, maar structureel dalende ledenaantallen van de FNV doen toonaangevende werkgevers echter steeds openlijker twijfelen aan diens representativiteit en hindermacht. Ook het confrontatiemodel en de onwrikbare houding lijken zich te wreken: de FNV heeft zich aan menig cao-tafel onmogelijk gemaakt met zijn anti-flexdogma en centrale looneis van 3,5 procent, klinkt het in werkgeverskringen. De FNV-top houdt zijn onderhandelaars kort en legt bijna overal hetzelfde eisenpakket neer ongeacht hoe goed of slecht het gaat, is hun frustratie.

Lees meer op de site van het FD

Ook bij de meest recente CAO-onderhandelingen voor het beroepsgoederenvervoer ging FNV lelijk in de fout. Zo vergat de bond de AVV-verklaring in eerste instantie te ondertekenen. Ook bij rechtszaken en recent nog over rij- en rusttijden slaat FNV af en toe de plank mis. De vakbond werpt zich wel meer en meer op om sociale misstanden in het wegvervoer aan de kaak te stellen.

 

2 reacties op “‘FNV ziet machtspositie afbrokkelen’

  • Piet

    Beste redactie en lezers,

    Ik wil toch even reageren. FNV vergat niet de AVV te ondertekenen maar had het besluitende ledenorgaan problemen met het cao resultaat. De redenen die zij hadden beginnen zich nu al in de praktijk af te tekenen, zie bijvoorbeeld het vage PKB verhaal, die onbegrijpelijk is voor veel werknemers (en zelfs werkgevers) en de Flex problematiek waar de FNV sub-sectorraad een onvoldoende resultaat in zag. Ook het opgaan van de KNV cao in de TLN cao vonden zij niet helemaal juist en solidair verlopen.

    Door de negatieve indirecte gevolgen die voor de achterban konden ontstaan heeft men (lees sub-sectorraad FNV) alleen daarom besloten om toch te (laten) tekenen, alleen dus in een later stadium. Helaas was 1 punt van alle onderhandelingszaken voor vele werknemers maar van belang: Geld! 10% loonsverhoging en blind voor de andere (negatievere) zaken. Maar ook zeker is, zoals niet echt aangegeven in het stuk, waarom CNV vaker een deal sluit dan FNV en is volgens mij de financiële afhankelijkheid. Dit geldt overigens ook, misschien in mindere mate, voor FNV. De bonden maken besluiten of sluiten akkoorden soms met de verkeerde redenen, mede te afhankelijk van werkgeversgelden. Dus hetzelfde als bij de werknemers is blijkbaar 1 ding belangrijk: Geld!

    Een voorbeeld is in deze cao TenL dat CNV snel tekent en naderhand te hoop loopt tegen het onderdeel ORT en overuren in vakantiegeld. Eerst ga je akkoord terwijl de werkgevers niet overstag willen op dit punt tijdens de onderhandelingen en na de AVV er opeens wat van te vinden. Werkgevers geld is binnen en nu gaan we de grote broek aan trekken. Hoe christelijk ook, in andere sectoren bijv horeca, presteren ze het ook om rechts om FNV heen snel een cao akkoord af te sluiten. Is dat quiche, nee toch? Dus wat is eigenlijk de reden dat FNV vaker buitenspel komt te staan? Meegaandheid van CNV of de standvastigheid van FNV?

    De algemene conclusie voor mij is dat men tegenwoordig van insinuaties heel snel feiten maakt, niet verder kijkt dan hun neus lang is en vooral doet wat voor hem/ haarzelf het beste is. Als het dan achteraf niet blijkt te zijn wat men verwacht had, heeft altijd een ander het gedaan. De leden zijn de bond, stonden we naast elkaar en gingen we ervoor. Nu wijst men alleen maar en roept dat de vakbond niks voor hen doet? Huh? Snappen we niet meer hoe een vereniging werkt? Misschien dat we vroeger meer solidariteit binnen onze bonden zagen en de bonden wat meer op de leden gericht waren dan nu op geld en positie. Maar dan nog zijn de leden de bond. In de tijd van nu snap ik wel hoe het werkt, helaas. CNV doet zich voorkomen als verzekeraar, gooi je rotzooi hier maar over de schutting, wij lossen het voor je op. Bij FNV vinden we nog dat de leden zelf het initiatief moeten nemen. Vervelend als je te beroert bent voor je eigen rechten op te komen. Jammer dat ze nog net niet zoals een Dilivreroo of Thuisbezorgd aan huis bezorgen, dat was helemaal gemakkelijk.

    Overal is wat. Bij mijn vakbond FNV gaat ook best wel eens wat mis zoals de Rij en rusttijden uitspraken. Maar zo’n groot orgaan met veel poppetjes maakt die kans ook groot. Ben benieuwd wie uiteindelijk het meest effectief blijkt te zijn. Ik vertrouw nog steeds op mijn FNV. Daar hop je niet zomaar heen en weer zoals een energiemaatschappij of zorgverzekering. (vind ik)

  • Eric

    En dat het FNV maar heel snel tot de bedelstaf veroordeelt mag worden. Niet meer dan terecht voor een club die heel vaak de goedwillende ploeterende werkgevers kapot heeft (geprobeerd) willen maken en de werkelijke ellendelingen niet heeft durven aanpakken.
    De zogenaamde salon-socialisten met miljoenen op de bank.
    Heeft alleen maar mensen zoals Wim Kok voortgebracht: liegen, bedriegen en valse beloftes.

    Ik kan de keuze voor CNV wel begrijpen, die staan toch wat meer met beide benen op de grond. Is denk ik een veel betere vertegenwoordiger voor werkende mensen.

    Moeten we soep komen brengen FNV??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer