Ga naar hoofdinhoud

Forse versoepeling rijtijdenregeling

De Europese Commissie heeft een nieuwe richtlijn uitgevaardigd rond de rijtijdenregeling die een forse versoepeling betekent van de huidige regeling. Dat meldt de website van Vallenduuk Advocaten.

Op de website van de Europese Commissie zijn 5 richtsnoeren gepubliceerd over hoe Europese autoriteiten rij- en rusttijdenbepalingen moeten toepassen. Een van de richtsnoeren gaat over de onderbreking van de dagelijkse rusttijd. Een geringe verplaatsing gedurende een paar minuten op een parkeerplaats, terminal of grens omdat dit wordt geboden door politie, brandweer, douane of een wegbeheerder is geen onderbreking van de rusttijd! Maar er staat ook ‘of in andere dringende gevallen’. Dat is een sensationele maar ook rechtvaardige versoepeling van de huidige regeling, aldus Vallenduuk Advocaten op hun site. 
 
Tot nu toe was de ononderbroken rusttijd van 9 uur aaneengesloten heilig. Halverwege die tijd een korte verplaatsing betekent dat er slechts een rusttijd van 4,5 uur zou zijn genoten, waar in Nederland een boete van 1.100 euro opstaat. De chauffeur moet het incident wel op de tachoschijf aantekenen en als het mogelijk is laten waarmerken door een bevoegde instantie, zo luidt het richtsnoer. De versoepeling is duidelijk het gevolg van de invloed van de zuidelijke lidstaten die kennelijk niet zo strak in de leer zijn.
 
De richtsnoeren zijn een uitvloeisel van de nieuwe EG-verordening 516/06. Daarin is voorgeschreven dat deze moesten worden opgesteld om de harmonisatie van de controle te bevorderen. Er zijn nu richtsnoeren over onder meer de overmachtbepaling van art. 12, het rijden naar een opstapplaats om de vrachtwagen over te nemen, de rijtijd in het stadsvervoer – met een aftrek van 15 minuten rijtijd per 4,5 uur – én over de vakantiebrief. Er worden er nog meer gemaakt.
 
De richtsnoeren zelf lezen?  Dat kan, ze zijn in alle talen te vinden op:

 

Auteur: Arjan Velthoven

 

ttm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer