Nieuws

Foto’s: Bangma Transport start met DAF

Bangma Transport uit het Friese Workum maakt een vliegende start met een nieuwe DAF XF480 FTG Super Space Cab. De fraaie drie-asser werd af fabriek geleverd in een fraaie rode metallic lak die in combinatie met de grote SB tanks en de glanzende Alcoa wielen voor een bijzonder fraai plaatje zorgt.

Eigenaar Sybren Bangma begon als autowasser bij Lootsma Transport in Bolsward, een bedrijf waar hij later zes jaar lang chauffeur was op de tankwagen. “Dat was prachtig mooi werk bij een heel leuk bedrijf. We reden internationaal en ik heb veel gezien in die zes jaar. Toch wilde ik wat meer thuis zijn, want ik miste vooral het sociale leven. Ik kreeg toen de kans om ambulancechauffeur te worden. Daarvoor moest ik eerst een aparte opleiding volgen van zeven maanden. Dat lukte allemaal en sinds 2011 ben ik dan ook fulltime werkzaam als ambulancechauffeur. Ontzettend leuk werk, vooral omdat ik sinds twee jaar ook als navigator op de ambulancehelikopter zit. Ik bepaal de route en de navigatie voor de piloot, en als we aankomen dan zorg ik eerst voor een veilige afzetting rondom de heli. Vervolgens ondersteun ik dan het medisch team waar mogelijk.”

De werkzaamheden op de ambulance en de helikopter zijn in principe fulltime, en dat betekent 36 uur per week. “Het is ontzettend leuk en uitdagend werk maar toch bleef het altijd kriebelen. Ik kom uit een echt chauffeursgezin want mijn grootvader was ook chauffeur, net als mijn vader. Het transportbloed bleef dan ook borrelen. Toen kwam ik Willem en Tjerk Overal uit Achlum tegen. Zij rijden beiden op een Scania. Zij zagen wel mogelijkheden voor mij en samen met hun vader, Gosse Overal hebben we toen de knoop doorgehakt. Bij Bedrijfswagen Service Friesland werd een nieuwe DAF besteld waar Gosse in principe de vaste chauffeur op is. Zelf vul ik waar nodig en mogelijk één of twee dagen in de week in op de truck naast mijn werk op de ambulance. Op die manier kan ik mijn passie voor het transport kwijt en wordt de truck extra productief. Het werk loopt via Nabek Hoogezand, het bedrijf waar Overal ook voor rijdt.”

De keuze voor DAF werd niet in de laatste plaats ingegeven door het contact met dealer BSF, maar Sybren Bangma is naar eigen zeggen ook een echte ‘DAF-man’. “Ik heb altijd met veel plezier met DAF trucks gereden. Nadat ik meerdere tests had gelezen ging mijn voorkeur uit naar een XF480, en na een rit naar Brest en naar Duitsland, eerder dit jaar was mijn keuze gemaakt. Ik kreeg meteen het goede gevoel er bij en die demo verkocht uiteindelijk zichzelf als het ware. Ik ben toen met BSF om de tafel gaan zitten met dit als resultaat”, aldus Bangma.

De administratie van Bangma Transport wordt door broer Gerard gedaan, en voor reparatie en onderhoud van de nieuwe DAF is een reparatie- onderhoudscontract afgesloten met DAF trucks dealer BSF. “De relatie met de mensen achter deze dealer stamt al vanuit mijn Lootsma tijd, en dat geeft vertrouwen. We hebben samen deze truck geconfigureerd en voor ons is dit de optimale oplossing. Met de voorloopas zitten we ook met deelbelading in de distributie altijd goed, en met de extra grote brandstoftanks  komen we altijd de week rond. Een set Alcoa wielen zorgt voor de nodige uitstraling, maar het beperkt ook het eigen gewicht van de trekker.” De DAF wordt ingezet voor met name de landelijke distributie van hout en gipsproducten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven