Foto’s en VIDEO – DAF presenteert forse vernieuwingen CF en XF • TTM.nl Ga naar hoofdinhoud

Foto’s en VIDEO – DAF presenteert forse vernieuwingen CF en XF

DAF heeft op de Commercial Vehicle Show in Birmingham een groot aantal vernieuwingen van haar CF- en XF- gamma gepresenteerd. Onder het motto ‘Pure Excellence’ wil DAF een nieuwe norm zetten in transportefficiency en chauffeurscomfort. De vernieuwingen draaien dan ook voornamelijk om de motoren, aandrijflijn en het interieur.

Ja, er zijn ook veranderingen aan het exterieur, maar de DAF’s hebben geen nieuw uiterlijk gekregen. Er zijn voornamelijk aerodynamische optimalisaties. Zo is er een nieuwe zonnekap voor de CF en XF. Daarnaast heeft de nieuwe XF extra wielkuipverlengingen en stromingsgeleiders achter de grille voor optimale aerodynamica van de truck, tot zelfs in de motorruimte. Nieuwe grilleafdichtingen verminderen de luchtweerstand en er zijn nieuwe afdichtingen voor de sleuven onder de hoekspoilers en boven de koplampanelen.

DAF heeft al eerder haar focus niet gezet op de hipste truck, maar op wat het noemt ‘transportefficiency’. Er moet namelijk wel geld verdiend worden door de transportbedrijven die er mee rijden. Zo is de luchthuishouding van de PACCAR MX-motoren verder verbeterd door toepassing van een nieuwe, efficiëntere turbocompressor, een nieuw EGR-systeem en een nieuw ontwerp van de klepbediening. De warmtehuishouding is verbeterd door de ontwikkeling van een nieuw verbrandingssysteem, waarbij nieuwe zuigers, verstuivers en inspuitstrategieën worden toegepast, naast een hogere compressieverhouding. Voor het laagst mogelijke brandstofverbruik worden nieuwe, uiterst efficiënte koel-, stuur- en oliepompen met variabel toerental toegepast om het hoogste mechanische rendement te realiseren. DAF rept over dieselbesparingen van 7 procent. De MX-11 en MX-13 motoren hebben lagere toerentallen gekregen. Het maximumkoppel van de motoren is aanzienlijk verhoogd en reeds beschikbaar bij 900 toeren per minuut om rijden bij lage toerentallen mogelijk te maken. De vermogens van de motoren zijn verhoogd. De krachtigste motor is nu de MX-13-motor met 390 kW/530 pk. Deze is goed voor 2.600 Nm bij 1.000 toeren per minuut.

De achterassen zijn doorontwikkeld. Er zijn nu snellere eindreducties beschikbaar tot 2,05:1. Die maken het mogelijk met kruissnelheden van 85 km/h te rijden bij slechts 1.000 – 1.040 toeren per minuut, afhankelijk van de specificaties van de drijflijn. Bij de nieuwe generatie achterasdifferentiëlen zijn kroonwiel en pignon geheel nieuw ontworpen voor een optimale levensduur en efficiëntie en extreem lage geluidsniveaus. Door gebruik te maken van olie met een lage viscositeit enerzijds en door toepassing van lagere olieniveaus in de achterassen anderzijds, wordt de brandstofefficiency verder vergroot. Daaraan dragen ook de wrijvingsarme wielnaaflagers bij.

Standaard op de nieuwe CF- en XF-serie is de nieuwste generatie TraXon geautomatiseerde versnellingsbakken, afkomstig van ZF, waarbij 12 versnellingen standaard zijn en 16 versnellingen optioneel. De TraXon heeft minder wrijvingsverliezen, kan nog sneller opschakelen en werkt intensiever samen met EcoRoll.

Voor de nieuwe CF en XF heeft DAF een geheel nieuw en compact uitlaatgasnabehandelingssysteem (EAS) ontwikkeld. Hierdoor is meer ruimte aan het chassis voor bijvoorbeeld grotere brandstoftanks, compressoren, gereedschapskisten of kraanstempels. Een geavanceerde substraat-technologie maakt een vermindering van het totale volume in de EAS van 40 procent mogelijk. Dit gaat niet ten koste van de tegendruk, de regeneratie-intervallen en de efficiency van de DeNOx-katalysator. De compacte unit wordt sneller opgewarmd, waardoor de motor eerder en nog vaker in zijn meest efficiënte modus werkt. Dankzij de compactheid van de EAS-unit hoeven de DeNOx-katalysator en het roetfilter ook bij speciale toepassingen niet meer te worden gescheiden. Dat draagt bij aan de algehele voertuigefficiëntie. Een ander voordeel van de nieuwe compacte EAS, is de gewichtsbesparing van ongeveer 50 kilo. Dankzij aanvullende gewicht besparende maatregelen aan motor en chassis, is het voertuiggewicht van de nieuwe CF en XF verlaagd met in totaal 100 kilo, wat zich direct vertaalt in 100 kilo meer laadvermogen.

Mooi nieuws is ook dat de onderhoudsintervallen van de nieuwe DAF CF en XF groeien van 150.000 naar 200.000 kilometer. Ondanks de compacte afmetingen van de nieuwe EAS  zijn de eigenschappen ervan ongeëvenaard, zegt DAF. Er blijven regeneratie-intervals tot 500.000 kilometer mogelijk. Ook dat draagt bij aan een maximale beschikbaarheid van de truck.

Er is nog veel meer te vertellen over de nieuwe generatie CF en XF, maar dat doen we als we er volgende maand mee gaan rijden. Het laatste woord geven we nu even aan DAF president Preston Feight. “Bij de ontwikkeling van de nieuwe generatie CF- en XF-trucks hebben we voortgeborduurd op de uitstekende reputatie die onze Euro 6 trucks op het gebied van brandstofefficiency, betrouwbaarheid en chauffeurscomfort hebben opgebouwd in Europa. De nieuwe CF en XF bieden daardoor de best mogelijke oplossingen voor zowel de klant als de chauffeur. Ondersteund door toonaangevende services en een uiterst professionele dealerorganisatie, zijn de nieuwe CF- en XF-trucks – die in de zomer van 2017 in productie gaan – het summum voor de eigenaar en de droom van elke chauffeur.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zorg dat u niets mist. Neem nu een jaarabonnement op TTM.nl met 25% korting. Abonneer